Prima școală subterană, construită în Harkov, Ucraina
Prima școală subterană din Ucraina va fi construită în orașul Harkov din nord-estul țării, a declarat primarul Igor Terekhov, potrivit BBC. Măsura a fost luată în condițiile în care orașul este ținta frecventelor atacuri aeriene ruse.
„Un astfel de adăpost va permite unor mii de copii să-și continue educația în persoană, în siguranță, chiar și în timpul amenințărilor cu rachete", a spus primarul Harkovului.
Într-o postare pe rețelele de socializare, primarul Harkovului a anunțat că școala „va îndeplini cele mai moderne cerințe pentru clădirile defensive”.
El a adăugat că autoritățile orașului „nu vor reduce cheltuielile educaționale cu o singură grivnă [moneda Ucrainei] în acest an sau anul viitor, în ciuda lipsei de fonduri bugetare".
Luna trecută, peste 1.000 de elevi din Harkov și-au început noul an școlar în cinci stații de metrou care au fost transformate în școli, citează Radio Europa Liberă România.
Elevii sunt transportați cu autobuze și studiază în două schimburi: prima serie începe la 09:00, iar a doua serie la ora 13:00. Polițiștii și salvatorii păzesc fiecare stație de metrou.
Autoritățile din Ucraina afirmă că peste 360 de clădiri cu destinație educațională au fost distruse și peste 3 000 au fost avariate de la începutul invaziei Rusiei.
Potrivit UNICEF, doar o treime dintre elevii Ucrainei studiază în prezent într-o școală, din cauza atacurilor aeriene sau de artilerie rusești.
Mulți dintre acești elevi au fost forțați să participe la cursuri în stații de metrou subterane și alte adăposturi improvizate, de multe ori fără încălzire.
Săptămâna trecută, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a UE a declarat că multe școli din țările blocului comunitar încearcă să integreze copiii care au fugit de războiul din Ucraina. Aproximativ 1,3 milioane de copii ucraineni sunt în UE, potrivit datelor Comisiei Europene.
De la retragerea din Acordul climatic de la Paris şi OMS până la starea de urgenţă la graniţa cu Mexicul şi eliberarea condamnaţilor pentru 6 ianuarie 2021. Ce ordine executive a semnat Donald Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat
Filmul de pe Netflix care te va marca: O explorare fascinantă a nemuririi și a umanității
CSS // Amenzi de 10,8 milioane de lei, 30 de cauze penale și 57 de persoane implicate în cumpărarea de voturi. Sandu: ,,Pentru prea mult timp, corupția politică a fost ignorată"