00:59:26 23.11.2024
Stiri

FOTO MEDALII // Prima ȘCOALĂ profesională din R. Moldova care PRODUCE și exportă propriul VIN în Coreea de Sud

Social 11.11.2014 16:24 Vizualizări3961 Autor: Daniela Hadei
FOTO MEDALII // Prima ȘCOALĂ profesională din R. Moldova care PRODUCE și exportă propriul VIN în Coreea de Sud


Cu sloganul „Vinul este poezia îmbuteliată”, peste 2 mii de sticle de vin marca „Crescendo”, produse și realizate de către elevii Școlii profesionale din Nisporeni, vor ajunge vineri în Coreea se Sud.

Acesta este primul lot de export al instituției, după ce școala a obţinut o medalie de aur şi una de argint la Concursul Internaţional de Vinuri Bucureşti 2014, ediţia a XI-a, la care au participat producători de vinuri din 19 ţări.

De asemenea, vinurile care se fac în Școala profesională din Nisporeni ajung și în Austria, prin intermediul magazinelor online.

Performanțele de astăzi au fost obținute după ce, în 2010, în cadrul școlii a fost deschisă prima mini-fabrică unde exersau tinerii vinificatori din R. Moldova.

Școala profesională din Nisporeni este unica din R. Moldova care este dotată cu echipament necesar pentru ca elevii să studieze, să cunoască și să participe în mod practic la toate etapele cultivării viței-de-vie și realizării vinului.

Așa cum ne-au arătat chiar elevii școlii, care erau astăzi în câmp și examinau vița-de-vie, cultura va da roade bogate și în anul viitor.

„Noi examinăm tufele să vedem dacă sunt pregătite pentru perioada de iarnă și dacă la primăvară vor avea coarde de rod. În urma acestor investigații, am observat că lemnul este bine maturat, adică e copt. A fost un an bun, care a format lăstari ce vor da roade la primăvara viitoare. Contează foarte mult temperatura anuală, cantitatea de apă care o primește vița-de-vie și lucrările tehnice care sunt realizate pe parcursul anului”, ne explică Nicolai Beșliu, elev în anul doi, originar din Nisporeni.

Tânărul a ales să studieze această specialitate, pentru că-și dorește să rămână, să muncească și să se dezvolte acasă.

„Vreau să urmez și studii superioare, să mă dezvolt în acest domneiu. Îmi place mult această meserie, iar lecțiile preferate sunt cele de etichetare, dopuirea sticlelor și lăstăritul viței-de-vie”, ne mai spune tânărul în vârstă de 17 ani.

Potrivit directorului școlii, Dumitru Lupei, instituția respectivă își desfășoară activitatea în formarea viitorilor muncitori în agricultură, iar una dintre specialitățile de bază este cea de viticultor-vinificator.

„Aceasta este o meserie care permite formarea unor muncitori cu performanțe bine determinate în procesarea viței-de-vie, apoi în procesarea strugurilor obținuți și fabricarea unor producții de vinuri care sunt realizate pe piața vinicolă. Școala deține o plantație de viță-de-vie, cu o suprafață de două hectare, unde elevii își desfășoară activitățile practice. Avem secția de prelucrare a strugurilor, care este dotată la nivel european și are toate utilajele și posibilitățile de a lucra și a realiza vinuri de calitate. Prin intermediul firmelor de exercițiu, școala oferă elevilor și o pregătire antreprenorială”, spune directorul.

Datorită echipamentelor performante, cei 300 de elevi veniți din mai multe raioane ale republicii și care își fac studiile în Școala profesională din Nisporeni au posibilitatea să ia parte la toate etapele realizării vinului, de la plantarea viței-de-vie, îngrijirea ei, recoltarea, procesarea strugurilor, fermentarea, producerea vinului până la modalitățile de vânzare a acestui produs.

Directorul a mai precizat că, pe cele două hectare de viță-de-vie, sunt cultivate soiurile Feteasca Neagră și Pinot Noir, iar restul tipurilor de struguri este achiziționat de la fermierii care sunt instruiți și monitorizați pe toată perioada de realizare a strugurilor.

„În viitor, ne dorim ca școala să fie un centru pentru dezvoltarea regională în domeniul viticulturii și vinificației în regiunea de centru a R. Moldova. Ne propunem să dispunem de un centru de agrement și să pregătim meserii noi, cum ar fi servicii pentru turismul rustic. De asemenea, ne dorim și să exportăm în mai multe părți. Noi nu avem licență de export, este foarte costisitor, dar lucrăm prin intermediari. Încă nu suntem gata pentru exporturi mari, dar este important că ne plasăm pe piață. Noi abia începem munca. Înainte de a produce mai mult, trebuie să avem un nume și o piață de desfacere. Optăm pentru calitate, iar pentru viitor plănuim să mai plantăm câteva hectare de viță-de-vie. Cred că fără suportul Uniunii Europene nu ne-am fi descurcat”, a adăugat Dumitru Lupei.

De asemenea, elevii studiază bazele antreprenoriatului, iar o mare parte dintre ei spune că vine cu drag la ore și a îndrăgit această meserie.

„Am ales această meserie pentru că părinții mei se ocupă cu producerea vinului, dar în condiții de casă. Aici este o altă tehnologie, total diferită, la fel și vinul, acesta pe care îl facem aici are altă calitate. Cred că vinurile noastre vor ajunge în toată Europa. După absolvirea școlii, vreau să merg la Colegiul agrar, să-mi continui studiile și să devin un bun tehnolog vinificator. Vie avem, dar nu avem toată tehnologia necesară. Sper să-mi deschid propria afacere și să muncesc în acest domeniu”, ne spune Anton Bogaci, elev în anul trei, originar din satul Soltănești, raionul Nisporeni.

Cele peste 16 tone de vin obținute din roada acestui an se păstrează în butoaie din stejar american. Un astfel de butoi costă 350 de euro și este adus din Franța.

Prima mini-fabrică de formare a vinificatorilor în R. Moldova din cadrul Școlii profesionale din oraşul Nisporeni a fost deschisă în 2010, iar pentru realizarea ei s-au alocat 900 mii de euro, bani investiți de către Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei din R. Moldova şi Asociaţia implementatoare KulturKontakt Austria.

Vinăria servește drept teren practic pentru pregătirea viitorilor vinificatori. Aceasta are o capacitate de producţie de 100 de mii de litri pe an şi este echipată cu utilaj modern, ce corespunde standardelor europene de calitate şi igienă.

În cadrul vinăriei se produc șase tipuri de vin, Feteasca Neagră, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Rose, iar o sticlă de vin costă de la 50 la 100 de ei.

Numele brandului „Crescendo”, cu sloganul „Vinul este poezia îmbuteliată”, a fost propus de unul dintre elevii din școală și a fost ales în urma mai multor propuneri și idei. Banii care se adună din comercializarea vinului merg în bugetul școlii profesionale.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md