Reacția Ministerului Sănătății al R. Moldova vizavi de virusul EBOLA care a isterizat lumea
Ministerul Sănătății din R. Moldova vine cu avertizări referitoare la febra hemoragică Ebola, care a isterizat societatea, după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarată că suntem într-o „stare de urgență”. Autoritățile medicale recomandă oamenilor să evite călătoriile în țările endemice și să respecte regulile de igienă. Iată cu ce sfaturi mai vine Ministerul Sănătății:
1. La întoarcerea dintr-o călătorie (îndeosebi din țările afectate de boală), cetățenii sunt rugați să se adreseze la medic, în caz de apariție a semnelor de boală (febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupții pe piele și hemoragii).
2. Să evite contactului direct cu posibili bolnavi reveniţi din zonele afectate
3. Să respecte regulilor de conduită și igiena mâinilor în practicile și obiceiurile funerare în cazul înmormântării persoanelor decedate (suspecte sau bolnave) cu febră hemoragică Ebola.
De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă medicilor să fie „vigilenți”, să depisteze bolnavii suspecți, să asigure „controlul medical și supravegherea medicală a persoanelor sosite (inclusiv la studii) în Republica Moldova din țări endemice la febra hemoragică Ebola”, se arată într-un comunicat al instituției.
Totodată, și autorităților de la punctele de trecere a frontierei li se recomandă să depisteze și să izoleze temporar persoanele care li se par suspecte.
Amintim că virusul a izbucnit în luna februarie în Guineea, o regiune din Africa de Vest, iar ulterior s-a răspândit în Liberia, Sierra Leone și Nigeria. Până acum, în aceste țări au fost depistate aproape 1 700 de cazuri de îmbolnăviri, soldate cu aproape 1 000 de decese.
Ebola are o evoluție severă. Boala poate fi transmisă la om de la animale sau de la persoanele bolnave prin contact direct sau indirect cu fluidele biologice (sânge, salivă, mase vomitive, urină, materii fecale). Boala debutează cu manifestări de pneumonie, febră, cefalee, faringită, dureri toracice, tuse, erupții pe piele, apoi cu hemoragii generalizate, exteriorizate.
Deocamdată, nu există vreun tratament sau vaccin specific.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"