Prima reacţie a lui Kovesi la acuzaţiile lui Sebastian Ghiţă
Procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a declarat, luni, că nu va răspunde acuzaţiilor făcute în ultima perioadă de Sebastian Ghiţă în spaţiul public, pentru că nu vrea să intre în dialog cu un „inculpat fugar”.
În schimb, şefa DNA a anunţat că a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii, pentru că tot ce spune Ghiţă în filmările publicate la România Tv de când acesta a dispărut sunt lucruri „neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi ridicole”.
Kovesi a stat de vorbă cu jurnaliştii după ce a ieşit de la întâlnirea cu ministrul Justiţie Florin Iordache, la care au participat şi şeful DIICOT Daniel Horodniceanu, precum şi procurorul general al României Augustin Lazăr.
Întrebată de reporteri cum comentează afirmaţiile lui Sebastian Ghiţă, dacă a fost la petreceri alături de acesta sau dacă s-au întâlnit la sediul SRI, după cum susţine fostul deputat, Kovesi a propus „să lăsăm lucrurile ridicole, gen cucuvele mov şi de alte culori şi şefi de la CIA, şi să trecem la declaraţii serioase”.
„Nu comentez declaraţiile unui inculpat fugar, care are mai multe dosare, o parte instrumentate de DNA, o parte trimise în judecată, faţă de care am făcut încă din cursul anului trecut - când, de la tribuna Parlamentului, a acuzat DNA şi a făcut afirmaţii denigratoare şi tendenţioase - sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Nu doresc să intru în dialog cu acesta”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.
Kovesi: „DNA şi-a permis să deranjeze inculpaţii”
În ceea ce priveşte atacurile la adresa justiţiei, şefa DNA a ţinut să sublinieze că „sunt atacuri făcute de inculpaţi, cercetaţi, trimişi în judecată sau condamnaţi în dosare DNA sau de susţinători ai acestora. Sunt făcute datorită faptului că DNA şi-a permis să deranjeze inculpaţii”.
Laura Codruţa Kovesi a punctat că, la finalul anului trecut, a făcut 14 sesizări la CSM „cu privire la afirmaţii neadevărate, neîntemeiate, tendenţioase şi chiar ridicole”, iar la CNA a făcut sesizări pentru 12 emisiuni.
„Astăzi (luni - n.red.) am reluat dialogul cu CSM şi cu privire la afirmaţiile din partea mai multor persoane cercetate de DNA. Răspunsul meu la aceste afirmaţii îl veţi găsi în această sesizare”, a precizat Kovesi, adăugând că documentul va fi făcut public în scurt timp, pe parcursul zilei de luni.
Kovesi a menţionat că a venit la întâlnirea de astăzi cu un biblioraft care conţine sesizările făcute, pe care le-a „trimis în atenţia procurorului general şi a ministrului Justiţiei”.
„O parte din aceste afirmaţii mincinoase au fost deja verificate, iar dosarul a fost clasat”, a adăugat şefa DNA.
Aceasta a menţionat că Iordache i-a chemat la întâlnire pe şefii din justiţie pentru a discuta despre bugete, resurse umane şi chestiuni administrative, însă ea a profitat de ocazie „pentru a-i aduce pe masă toate sesizările”.
Întrebată dacă DNA se simte responsabilă de fuga lui Sebastian Ghiţă, Kovesi a spus că „în niciun caz”.
„Noi am dispus măsura controlului judiciar şi am instituit obligaţia de a nu părăsi ţara şi supravegherea operativă. Acestea trebuiau implementate de structurile Ministerului de Interne, să dea răspunsul Ministerul de Interne”, a arătat Kovesi.
Legat de mandatul european de arestare în lipsă cerut de DNA, Kovesi a lămurit că nu există indicii că Sebastian Ghiţă ar fi părăsit ţara, ci că este vorba despre o procedură obişnuită.
Ce conţine sesizarea la CSM
UPDATE 16:15 - DNA a anunţat, într-un comunicat de presă, că a cerut Inspecţiei Judiciare din cadrul CSM să facă verificări cu privire la declaraţiile făcute de Sebastian Ghiţă „în cadrul unei serii de înregistrări video, prezentate în mod succesiv de postul România Tv în perioada 28 decembrie 2016 - 5 ianuarie 2017 şi preluate şi de alte instituţii media”.
DNA susţine în sesizare că „afirmaţiile tendenţioase şi mincinoase (...) sunt de natură să submineze autoritatea judecătorească şi sunt de natură a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor”.
De asemenea, Direcţia mai acuză că afirmaţiile lui Ghiţă urmăresc decredibilizarea DNA şi a „activităţii procurorului şef al instituţiei, precum şi a sistemului judiciar în general, prin inducerea în opinia publică a ideii că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”.
În plus, afirmaţiile lui Ghiţă „acreditează ideea că independenţa şi imparţialitatea procurorilor este influenţată de persoane cu anumite interese, iar soluţiile sunt dispuse în mod arbitrar”, iar acest lucru poate avea „drept consecinţă crearea unei stări de neîncredere în justiţie în ansamblul său, prin afectarea prestigiului justiţiei”, se mai precizează în comunicatul DNA.
Amintim că Parchetul General a deschis, miercurea trecută, un dosar penal, după difuzarea unei înregistrări dintr-o serie mai lungă prezentate de Ghiţă, în care Traian Băsescu vorbeşte despre informaţii pe care le primea din dosare aflate în curs de soluţionare.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei