Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Moscova „nu este familiarizată cu viziunile candidatului Georgescu” și nu poate face comentarii, transmite presa de la Moscova.
„Probabil, nu putem spune că suntem atât de familiarizați cu viziunile candidatului în ceea ce privește relația cu țara noastră”, a punctat Peskov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai declarat reporterilor că, deşi Moscova nu ştie prea multe despre opiniile lui Georgescu cu privire la afacerile internaţionale, a înţeles clar poziţia actualei conduceri româneşti, pe care Peskov a calificat-o drept „neprietenoasă” Rusiei.
De asemenea, Peskov a punctat că Rusia urmărește ce se întâmplă la alegerile prezidențiale din România, dar nu preconizează să facă prognoze privind turul secund. Răspunsul purtătorului de cuvânt al Kremlinului a venit la întrebarea jurnaliștilor dacă rezultatele primului tur al alegerilor sunt surprinzătoare.
„Rezultatele lui Georgescu au fost o surpriză, deoarece sondajele îi dădeau șanse mici. El a făcut campanie pe TikTok, a susținut valorile tradiționale, dar a glorificat și armata României, care a trecut de partea naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial, și consideră că apartenența la NATO nu poate garanta securitatea României, pledând pentru o alianță cu Rusia”, a scris agenția Ria Novosti despre Călin Georgescu, într-o știre citată și site-ul cotidianului Kommersant, citează presa de peste Prut.
Și agenția oficială a Kremlinului a scris despre victoria lui Georgescu. „Călin Georgescu, 62 de ani, este agronom de formație. La mijlocul anilor 2000, a devenit șef de departament la Ministerul Afacerilor Externe, apoi a deținut diverse funcții la ONU în domeniul protecției mediului.
Georgescu a fost nominalizat în repetate rânduri pentru funcția de prim-ministru, fiind un expert în probleme de dezvoltare durabilă, dar nu a fost niciodată propus oficial. Georgescu a fost criticat pentru opiniile sale naționaliste, fiind precaut cu privire la participarea României la NATO și prudent în ceea ce privește normalizarea relațiilor cu Rusia.
El a fost pentru scurt timp membru al partidului naționalist Alianța pentru Unirea Românilor, dar ulterior l-a părăsit. Se spune că succesul său electoral se datorează unei campanii de succes pe TikTok”.
OPINII // Primul tur al prezidențialelor din România: între votul ferm împotriva Rusiei, dat pe malul stâng și votul de protest din dreapta Prutului
Valeriu Saharneanu // La alegerile prezidențiale din România a învins, în primul tur, candidatul „de după colț”
Marcel Ciolacu și-a recunoscut înfrângerea, a felicitat-o pe Elena Lasconi și și-a anunțat DEMISIA din funcția de președinte al PSD