VIDEO // Prima reacție a generalului Gorgan la acuzațiile potrivit cărora ar fi agentul GRU, transmisă prin intermediul fostului său șef: „L-am contactat pe dl Gorgan...”
Generalul Igor Gorgan, fost șef al Statului Major al Armatei Naționale în perioadele 2013 – 2016 și 2019 – 2021, crede că, prin dezvăluirile reporterilor de la The Insider, care au făcut publice poze și discuții ale acestuia cu un colonel din serviciile secrete rusești, cineva ar vrea „să-și bată joc de el”.
Cel puțin, așa declară fostul ministru al Apărării, socialistul Pavel Voicu, cel care l-a repus, în 2019, pe Gorgan la cârma Armatei Naționale, după ce acesta fiind demis de fostul ministru Anatol Șalaru.
„L-am contactat pe dl Gorgan și el a spus că vor să-și bată joc de el, că nu înțelege nimic și își rezervă dreptul să nu spună nimic, deoarece este o făcătură. Îmi vine greu să cred că el a dat intenționat anumite informații și cred că aș rămâne foarte dezamăgit dacă, totuși, m-aș convinge că este adevărat”, a declarat Pavel Voicu pentru Jurnal.
Și Alexandru Gorgan, tatăl generalului suspectat de trădare în interesele Federației Ruse, care a fost viceministru al Apărării, dar și ex-consilierul prezidențial Alexei Barbăneagă, despre care se spune că l-a protejat pe Igor Gorgan, îl apără pe acesta.
CITIȚI și DEZVĂLUIRI // Cine erau protectorii de la nivel înalt ai lui Igor Gorgan, agentul rușilor din Armata Națională. Fost ministru al Apărării: „Gorgan este un trădător și colaborează cu rușii, toată lumea știa lucrul acesta”
„Sunt minciuni. (...) Că l-am promovat, nu înseamnă că e trădare de patrie”, a declarat Barbăneagră pentru Jurnal.
Amintim că jurnaliștii de la The Insider au obținut accesul la corespondența de pe canalul Telegram al lui Gorgan cu „șeful” său, curatorul din Directoratul principal de spionaj al Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov, din care rezultă că fostul șef al Armatei Naționale raporta regulat despre situația politică internă din R. Moldova, despre exercițiile militare și transmitea informații despre vizitele reprezentanților Ministerului Apărării din Ucraina, care achiziționau echipamente și muniții militare pentru forțele lor armate.
„Trenurile cu combustibil vin din R. Moldova și anume din satul Etulia — în localitatea Reni din Ucraina. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea, ziua stă pe loc pentru a nu deveni ținta avioanelor ruse”; „Ucrainenii umblă de trei săptămâni prin Ministerul nostru al Apărării și cer de toate, în special muniție de artilerie”; „Trebuie să închidem granița cu România cât mai repede! Este o mare breșă! De acolo vin multe transporturi în Ucraina. Mai ales transporturi militare! Românii mai au câteva fabrici militare care produc armament și muniție”, sunt doar câteva dintre informațiile furnizate de Gorgan curatorului său din GRU.
Procuratura Generală analizează veridicitatea acestor informații.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania