O garnitură de tren cu motorina oferită gratuit de România pentru agricultorii din R. Moldova a trecut Prutul: Cum va fi distribuit combustibilul
România a trimis în R. Moldova o garnitură de tren cu 26 vagoane-cisterne pline cu 1 336 de tone de motorină.
În total, România a anunțat un ajutor de 6 000 de tone de motorină, combustibil oferit gratuit agricultorilor din R. Moldova care au avut de suferit din cauza secetei din anul 2020. Motorina nu a putut trece Prutul mai devreme din cauza faptului că autoritățile de la Chișinău nu aveau unde o depozita.
Agenția Rezerve Materiale (ARM) anunță că pe 1 aprilie au avut loc măsurările denso-volumetrice și prelevarea probelor de laborator privind determinarea indicilor calitativi, după care urmează inițierea procedurii de distribuire a motorinei către agricultorii din R. Moldova. Aceștia vor fi informați de către Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură și consiliile raionale, prin intermediul direcțiilor agricole.
Pentru recepționarea motorinei, beneficiarii urmează să prezinte buletinul de identitate al beneficiarului (copie autentificată); copia autentificată a extrasului/ certificatului de înregistrare a întreprinderii/ gospodăriei țărănești (beneficiarii care și-au modificat forma organizatorică, vor prezenta o copie autentificată a extrasului cu indicarea IDNO nou atribuit); precum și ștampila autorizată.
„În scopul eliberării operative, transportării şi minimalizării cheltuielilor de transportare a motorinei, se va accepta cooperarea teritorială a mai multor beneficiari și recepționarea motorinei în autocisterne calibrate de volume mari, prin coordonarea preventivă cu ARM, pentru a nu crea dificultăți la recepționare de la punctul de eliberare”, notează Agenția Rezerve Materiale.
Amintim că R. Moldova a recepționat în anii 2021 - 2022 un ajutor de 6 000 de tone de motorină, în valoare de circa 80 de milioane de lei, oferit gratuit de România pentru agricultorii din stânga Prutului afectați de seceta din 2020. Acest ajutor a fost anunțat de către președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei pe care a întreprins-o la Chișinău, la finele lunii decembrie 2020, fiind primul șef de stat care a vizitat R. Moldova după învestirea în funcție a președintei Maia Sandu.
Ulterior, România s-a oferit să mai trimită în R. Moldova 4 000 de tone de motorină, ca să ajute agricultorii ce au avut de suferit în urma secetei din 2022.
Consumul de energie electrică de la centrala din Transnistria a scăzut la 31%: „Energia din surse regenerabile o înlocuiește pe cea de import sau de la MGRES și este mai ieftină”. 27% din energia electrică o importăm din România
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”