Prima CRIZĂ majoră pentru Macron: Şi-a ridicat Armata în cap după un gest nemaivăzut în Franţa de aproape 60 de ani
Generalul Pierre de Villiers, şeful Statului Major al Armatei Franţei, a demisionat miercuri, la câteva zile după o dispută publică cu preşedintele Emmanuel Macron, plecată de la planurile de reducere a bugetului alocat forţelor militare. E un gest care în Franţa nu a mai fost făcut din 1958, notează presa de la Paris.
În Franţa se doreşte micşorarea bugetului armatei cu 850 de milioane de euro, în contextul în care în 2017 sunt prevăzute reduceri ale cheltuielilor statului în valoare de 4,5 miliarde.
Franţa vrea să atingă ţinta de deficit pentru prima dată în 10 ani: Economii de 4,5 miliarde de euro, inclusiv la maşinile demnitarilor.
Însă generalul în vârstă de 61 de ani, şef al Statului Major din 2014, s-a arătat de la început împotriva micşorării bugetului Armatei, mai ales în contextul în care Franţa e încă în stare de alertă, după valul de atentate din ultimii ani.
Prin urmare, miercuri, Pierre de Villiers şi-a prezentat demisia, care i-a fost acceptată de preşedintele Emmanuel Macron.
„În circumstanţele actuale, consider că nu mai sunt în măsură să asigur durabilitatea modelului Armatei în care cred, pentru a garanta protecţia Franţei şi a francezilor, astăzi şi mâine, şi să susţin ambiţiile ţării noastre.
În consecinţă, mi-am asumat responsabilităţile, prezentând astăzi demisia preşedintelui Republicii, care a acceptat-o”, se arată într-un comunicat al generalului Villiers.
Acesta mai arată, referindu-se la disputele publice avute cu şeful statului: „În cel mai strict respect al loialităţii, care nu a încetat vreodată să fie fundamentul relaţiei mele cu autoritatea politică şi reprezentanța naţională, am apreciat că era de datoria mea să le anunţ rezervele mele, în mai multe rânduri, cu uşile închise, în deplină transparenţă şi adevăr”.
Replica preşedintelui, care este şi comandantul suprem al forţelor armate franceze, nu s-a lăsat aşteptată: „Dacă şeful Statului Major şi preşedintele sunt pe poziţii opuse într-o privinţă, şeful Statului Major este cel care pleacă”.
De Villiers şi Macron ar fi trebuit să aibă o întâlnire vineri. În iunie, preşedintele semnase pentru ca acesta să rămână în continuare în funcţie, aminteşte The Local.
Demisia generalului este şi prima criză majoră din mandatul lui Macron.
Generalul De Villiers: Nu o să te las să-ţi baţi joc de mine aşa!
De Villiers are renumele de a spune lucrurilor pe nume, iar înainte de a-şi da demisia declarase public, referindu-se la Macron: „Nu o să te las să-ţi baţi joc de mine aşa!”.
A venit în scurt timp şi reacţia lui Macron, care, într-un discurs susţinut la Ministerul Apărării, săptămâna trecută, a amintit tuturor că el este şeful suprem. Acesta a mai spus atunci că anumite discuţii nu trebuie purtate în public, referindu-se clar la De Villiers.
Cu aceeaşi ocazie, preşedintele a mai declarat că-şi va respecta angajamentele făcute, inclusiv tăierile de la buget, adăugând: „Nu am nevoie de presiunea comentariilor”.
Atitudinea preşedintelui a fost însă criticată de unii, care au susţinut că Macron nu trebuia să-l desfiinţeze public pe general, în faţa subordonaţilor săi.
Mulţi susţin că acest comportament al lui Macron va avea ecouri. „Armata, în cele din urmă, se supune. Preşedintele avea dreptul să-şi restabilească autoritatea. Însă felul în care a făcut asta va avea urmări”, a declarat un fost şef de Stat Major, Henri Bentegeat.
„Când Macron va participa la prima ceremonie în memoria unui soldat ucis din cauza lipsei echipamentului, toate criticile se vor îndrepta către el”, a mai spus el.
Nu e singurul care îl pune la zid pe tânărul preşedinte. Miercuri, şi ministrul Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, care şi-a câştigat respectul Armatei din postura de ministru al Apărării în timpul mandatului fostului preşedinte, Francois Hollande, s-a arătat alături de De Villiers.
„Este un militar excepţional, integru şi inteligent”, a spus acesta.
Adevărul e însă că generalul are „antecedente” în ceea ce priveşte revoltele cauzate de tăierile bugetului. La puţină vreme după ce a preluat funcţia, în 2014, a ameninţat că pleacă, împreună cu trei alţi generali de top, tot din cauza tăierilor bugetare. Mulţumită lui Le Drian, acestea nu au fost făcute atunci.
„O lovitură în figura pretenţioasă a lui Emmanuel Macron”
Şi Florian Philippot, preşedintele Frontului Naţional (principalul partid de opoziţie), l-a criticat miercuri pe Macron, după demisia generalului. Într-un comunicat citat de Russia Today, acesta susţine că preşedintele a ales „iresponsabilul sacrificiu bugetar”.
Şi Gilbert Collard, deputat al Frontului Naţional, consideră că demisia generalului este „o lovitură în figura pretenţioasă a lui Emmanuel Macron”. Potrivit acestuia, din cauza lui Macron, „armata noastră este în pericol”.
Macron a fost criticat însă şi de republicani, dar şi de socialişti, care susţin că preşedintele a greşit şi că nu e drept ca şeful Statului Major să nu se poată exprima liber.
Miercuri, după demisia lui Villiers, Macron l-a numit în locul lui pe generalul Francois Lecointre. Acesta face parte din cabinetul guvernamental al lui Edouard Philippe şi a luptat în războiul din Bosnia.
Sursa: ziare.com
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md