Prima Casă de ambalare a strugurilor și fructelor din R. Moldova
INAUGURARE: Săptămâna trecută a fost marcată de un eveniment de anvergură pentru producătorii agricoli, mai ales pentru cei din regiunea de Centru
La 30 octombrie, în satul Costești, raionul Ialoveni, a fost inaugurată prima în R. Moldova Casă de ambalare și procesare a strugurilor și fructelor. Depozitul de la Costești are o suprafață de aproximativ trei mii de metri pătrați și o capacitate de 1,5 mii de tone de producție.
Un proiect regional, conform standardelor europene
Casa de ambalare a fost construită în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Grup de producători pentru servicii moderne de marketing și export”. Proiectul a fost înaintat în anul 2013 de Primăria Costești, iar lucrările de construcție au demarat în primăvara anului trecut.
Prezent la ceremonia de inaugurare, ministrul în exercițiu al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Vasile Bâtca, a afirmat că evenimentul este un rezultat al eforturilor conjugate depuse de ministerele Dezvoltării Regionale și cel al Agriculturii, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, Primăria Costești și Asociația de producători de struguri din regiunea Centru.
„Ne putem mândri cu construcția acestui edificiu și dorim ca acesta să servească drept exemplu pentru toți producătorii din întreaga țară. Este foarte important că agricultorii din raionul Ialoveni vor avea posibilitatea să păstreze și să ambaleze struguri și fructe în conformitate cu standardele europene. Sectorul agricol are nevoie de susținere și sperăm ca această practică să fie preluată cât mai curând în diferite regiuni ale țării”, a spus Bâtca.
La rândul său, ministrul în exercițiu al Agriculturii și Industriei Alimentare, Ion Sula, a menționat că realizarea proiectului de la Costești are scopul să crească veniturile și competitivitatea producătorilor de struguri din Regiunea de Dezvoltare Centru.
„Următoarele lucrări în cadrul Casei de ambalare prevăd dotarea acesteia pe interior, în așa fel ca producătorii din zonă să-și poată certifica producția printr-un sistem on-line”, a subliniat oficialul.
Cei mai bucuroși însă sunt localnicii și angajații primăriei satului, care au reușit să implementeze în premieră pe țară un important proiect de proporții.
Primarul de Costești, Natalia Petrea, a mulțumit tuturor partenerilor implicați în realizarea acestui program, precum și consătenilor care au investit din resurse proprii aproape o jumătate din suma totală a proiectului.
Parteneriat public-privat: o investiție justificată
Investiția totală pentru construcția Casei de ambalare a constituit circa 27 de milioane de lei. Jumătate din sumă a fost oferită de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, iar restul a fost contribuția Asociației de producători de struguri din regiune.
Mai mulți membri ai acesteia susțin că este o investiție justificată, care în timp util își va demonstra randamentul.
Mare parte din localnici, de asemenea, apreciază construcția Casei de ambalare și procesare. Ei nutresc speranța că astfel va fi susținută dezvoltarea economică a satului, vor fi deschise noi locuri de muncă și vor apărea mai multe posibilități de dezvoltare a afacerilor în satul natal.
„Ne face să fim optimiști faptul cât de operativ au derulat lucrările de construcție - nu s-a întins cu anii, cum se mai întâmplă pe la noi”, zice unul din costeșteni.
O afacere a Primăriei Costești și a producătorilor locali
Casa de ambalare are suprafața de 2 880 de metri pătrați cu capacitatea de păstrare simultană a 1 500 de tone de producție. Edificiul include zece camere frigorifice de 110 tone și patru camere de 70 de tone. În 24 de ore pot fi răcite în jur de 280-300 de tone de struguri și fructe. Procedeul de procesare prevede operațiuni de prerăcire, sortare, calibrare, ambalare și etichetare, anual pentru cinci mii de tone de producție.
În scurt timp vor fi instalate toate utilajele de sortare a strugurilor și va fi inițiată procedura de testare a depozitelor frigorifice.
Casa de ambalare aparține Primăriei satului Costești și va fi dată în locațiune Grupului de producători agricoli care au contribuit la utilarea acesteia. Toți agricultorii din regiune vor putea beneficia de serviciile întreprinderii contra cost.
Lilia Grubîi
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”