Prima basarabeancă, absolventă a Academiei Române de Coaching: „Eu sunt creatoarea propriei mele vieți”
După nouă ani locuiți în Portugalia și Belgia, Alexandra Bârcă din Călărași vrea să revină acasă să ajute tinerii din R. Moldova
„Când îți dorești ceva cu adevărat, tot universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”, a scris Paulo Coelho exact, parcă, pentru Alexandra Bârcă, tânăra care este conectată la adevărurile supreme ale existenței umane.
Cea mai mare dorință a sa este să contribuie la armonizarea și vindecarea spirituală a oamenilor, pentru că e convinsă că orice vindecare individuală contribuie la bunăstarea întregului sistem din care facem parte. Este originară din Călărași și, chiar dacă locuiește de mai mulți ani peste hotare, vrea să se întoarcă acasă.
A plecat pentru a se realiza
Pentru a-și construi o carieră, Alexandra a ales să plece în afară. Inițial, s-a stabilit în Portugalia, apoi a mers în Belgia. Spune că i-a fost nespus de greu să se acomodeze peste hotare, acolo unde, chiar dacă avea căile deschise, se simțea străină. Acest sentiment de străinătate și dor o urmărea peste tot, stopând parcă realizarea obiectivelor la care râvnea.
„Sunt peste hotare de aproape 9 ani, dintre care 5 am locuit în Portugalia, iar acum locuiesc în Belgia. Sunt căsătorită aici. Am plecat pentru ca să mă realizez. Ca oricare tânăr, îmi doream o viață mai bună, iar în R. Moldova calea spre ea era prea îndepărtată. Nu pot să spun că mi-a fost ușor să mă acomodez aici, am simțit la maximum dorul de casa, neam, limba noastră. Am avut marele noroc că aici peste hotare am fost alături de familie, nu am fost singură, iar încrederea și susținerea ei m-a ajutat să mă acomodez”, spune Alexandra.
Restaurant în apropiere de Bruxelles
Succesul pentru Alexandra a însemnat multă muncă și dedicație. Împreună cu soțul său, acum doi ani au reușit să deschidă un restaurant în apropiere de capitala Belgiei, Bruxelles.
„Locuiesc de trei ani în Belgia, perioadă scurtă în care a trebuit să mă să mă mobilizez și să învăț o limbă străină – limba olandeză care nu are nimic în comun cu româna. De asemenea, a trebuit să mă acomodez cu o nouă mentalitate, pentru că, în comparație cu R. Moldova sau Portugalia, mentalitatea belgienilor este total diferită. Ei sunt foarte deschiși la lucruri noi, la experiențe noi. Faptul că a trebuit să învăț limba la un nivel superior, fiind proprietara unui restaurant, ca să-mi apăr numele de femeie de afacere, a fost foarte provocator. Totuși, această experiență mi-a dovedit încă o dată că sunt puternică”, își rememorează provocările tânăra.
Nevoia de o realizare spirituală
Chiar dacă Alexandra avea o afacere de succes, o familie fericită, simțea că ceva îi lipsește. Acest sentiment ținea de lumea sa lăuntrică, avea nevoie să se regăsească. Alexandra a decis să aplice la un curs online de dezvoltare personală. După acest curs, și-a spus ferm că vrea să devină coach, vrea să se dezvolte în primul rând pe sine și, pe lângă aceasta, să ajute și alți oameni.
„Aici am descoperit o nouă Alexandra, mulțumită de sine, o persoană foarte încrezută în propriile puteri. Am început să numesc problemele-provocări și, atunci când aud „provocare, de fapt îmi dau mie motivație să merg și să fac. Am învățat să văd viața mea din alt punct de vedere, mult mai optimist și mai pozitiv. Am înțeles că problemele sunt de fapt o lecție de viață, iar rolul lor nu este să te doboare, ci să te ridice, să crești la un nivel mult mai înalt. Astăzi, chiar dacă dau peste unele greutăți, deorece viața nu poate fi fără cumpene, le înfrunt cu mai multă încredere și curaj. M-am regăsit în primul rând pe mine și asta este cel mai important”, zâmbește basarabeanca.
Următorul pas a fost Academia Română de Coaching, despre care spune că a fost cea mai utilă și plăcută experiență din viața sa. Alexandra este primul cetățean al R. Moldova ce a absolvit această Academie, fondată de Loredana Latiș, renumit specialist în domeniu.
Scopul Academiei este de a forma persoane care își doresc o carieră extraordinară de Life sau Business Coach. Până acum, peste 110 persoane au absolvit această instituție, devenind coach de succes în România sau în diasporă.
„În momentul în care am decis să aplic la Academie, nu eram sigură pe sine, nu știam de fapt ce vreau să caut acolo, nu știam ce vreau să găsesc și ce voi face după. Academia a fost un curs în care am muncit mult cu mine, cu convingerile mele chiar cu mintea mea, pentru că asta și presupune coaching-ul, un curs de dezvoltare personală. Trainerul nostru, Loredana Latiș, ne-a scos din toate zonele de confort posibile. Uneori, a fost foarte complicat, pentru că nu e ușor să ai curajul să mergi în interiorul tău și să accepți ceea ce ai găsit. E greu să lucrezi cu subconștientul tău și să schimbi ceea ce timp de o viață întreagă ți s-a înrădăcinat în creier. Să fii coach este o oportunitate extraordinară. În primul rând, te dezvolți tu continuu, apoi contribui la dezvoltarea celorlalți”, ne-a mărturisit Alexandra.
Rezultate și performanță
Coaching-ul este una dintre cele mai modern și eficace metode de dezvoltare personală și profesioanală. Procesul de coaching este unul de autocunoaștere și de creație, în care îți observi cu usurință propriile paradigme prin care privești realitatea. Apoi, din conștientizările făcute, îți poți alege și crea un viitor nou sau o metodă nouă de a-l împlini. Rezultatele nu doar se obțin, ci se obțin cu usurință și rapiditate. Se înlătură blocajele interioare care ar putea sabota performanța și acest lucru ne permite să acționăm cu toată puterea noastră interioară emoțională și intelectuală.
„Un coach este acea persoană care te însoțeste pe drumul tău spre a te descoperi, a-ți dezvolta aptitudinile și motivația în calea atingerii unui scop. Este acea persoană care îți oferă „spațiu” pentru a te „deschide”, îți oferă acceptare, înțelegere și iubire, în momentele când tu simți că ai cea mai mare nevoie de ele. Coach-ul doar ascultă povestea clientului și în anumite moment pune întrebări specifice, în funcție de situație, care au scopul de a face clientul să vadă opțiuni, soluții, conștientizări, sens, în urma cărora însuși clientul decide ce cale i se potrivește lui. Clientul este singurul care găsește răspunsurile și singurul care decide cum să le folosească”, explică tânăra care a primit recent titlul de Master Coach.
Vrea să se întoarcă în R. Moldova
Acum, când Alexandra se simte realizată, mai are un scop – să revină acasă și să ajute oamenii de aici să depășească greutățile vieții. Și-a focusat atenția asupra tinerilor, care, zice ea, au nevoie în primul rând de ajutor.
„Scopul pe care îl urmăresc acum este să ajut cât mai mulți oameni să ia decizii corecte. Și aș vrea să încep acest lucru de la cea mai fragedă vârstă. În România deja sunt școli unde activează specialiști care ajută tinerii. Vreau și eu să organizez o serie de seminare în diferite școli din țară pentru a motiva tinerii să mearga înainte. La fel, mi-am propus să instruiesc și o echipă care este dispusă să ofere din timpul ei, din energia ei ca să inspire tânăra generație, pentru că e extrem de important acest lucru. Aș putea să mă dezvolt mai departe aici, în Belgia, dar totuși vreau ca și cei din Moldova să poate beneficia de susținere și ajutor”, spune plină de speranță Alexandra.
Are un plan bine stabilit de a dezvolta această tehnică în țara noastră și chiar de a promova coaching-ul în școli, la fel ca în România. Chiar dacă știe că nă îii va fi ușor, Alexandra se arată optimistă.
„Celor care au îndoieli înainte de a lua o decizie le spun: fiecare minut e unic, el nu se mai repetă și fiecare clipă când încă mai zăbovești în a-ți trăi viața cu adevărat, așa cum vrei și cum dintotdeauna ai dorit, pleacă și se pierde în neant. Decizi asta tu! Atitudinea ta față de tine e tot ce contează! Nimeni nu e mai presus decât tine, tot ce am depășit eu poti depăși și tu! Mereu m-am condus după afirmația: Dacă alții pot, și eu pot! Și tu poți! Îndrăznește doar! Fă primul pas spre universal tău interior!”, îndeamnă tânăra.
Cristina Arhip, stagiară
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania