Prietenia dintre Putin și Xi Jinping începe să scârțâie. „Puterea Siberiei-2”, motiv de gâlceavă între Beijing și Moscova
Încercările Rusiei de a încheia un acord major cu China privind gazoductul „Puterea Siberiei-2” au eșuat din cauza a ceea ce Moscova consideră a fi pretențiile nerezonabile ale Beijingului privind prețul și nivelurile de aprovizionare, a relatat duminică Financial Times, citând trei persoane familiarizate cu această chestiune, transmite Reuters.
China a cerut să plătească prețuri apropiate de cele interne puternic subvenționate ale Rusiei și s-ar angaja să cumpere doar o mică parte din capacitatea anuală planificată a gazoductului, de 50 de miliarde de metri cubi de gaz, potrivit ziarului britanic.
Rusia poartă discuții de ani de zile cu privire la construcția gazoductului „Puterea Siberiei-2”, care ar urma să transporte gaze naturale din regiunea Yamal din nordul Rusiei către China, via Mongolia.
Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat luna trecută că Rusia și China se așteaptă să semneze un contract „în viitorul apropiat” privind gazoductul „Puterea Siberiei-2”.
Novak, omul de bază al președintelui Vladimir Putin în domeniul petrolului și gazelor naturale, a făcut parte din delegația oficială rusă care a mers în luna mai într-o vizită în China, deși directorul general al Gazprom, Alexei Miller, nu a făcut parte din aceasta.
Putin și Xi Jinping au promis o „nouă eră” de parteneriat strategic în timpul călătoriei, în condițiile în care liderul de la Kremlin apelează din ce în ce mai mult la China pentru a-și susține economia de război.
„Planificăm în plus să finalizăm revizuirea și să semnăm în viitorul apropiat un contract pentru construcția unui gazoduct cu o capacitate de 50 de miliarde de metri cubi de gaz prin teritoriul Mongoliei”, a declarat Novak, citat de televiziunea de stat Rossia-1, referindu-se la gazoductul Puterea Siberiei-2.
Rusia a avansat ideea gazoductului cu mulți ani în urmă, dar aceasta a devenit urgentă, deoarece Moscova se așteaptă ca Beijingul să înlocuiască Europa ca principal client de gaz.
Conducta de 2.600 km ar putea transporta 50 de miliarde de metri cubi de gaz anual, mai puțin decât defunctul gazoduct Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică.
Primul gazoduct „Puterea Siberiei” se întinde pe o distanță de 3.000 km prin Siberia și ajunge în provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei.
După relatările din presa britanică privind neînțelegerile pentru construierea gazoductului „Puterea Siberiei-2”, China a declarat luni că va continua să avanseze cu o cooperare reciproc avantajoasă cu Rusia și ar dori să colaboreze cu această țară în domeniul petrolului și gazelor, informează Reuters.
„În ceea ce privește cooperarea dintre China și Rusia, ceea ce vreau să spun este să căutăm convergența intereselor dintre cele două țări și să aprofundăm convergența intereselor”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.
R. Moldova a urcat 10 poziții în clasamentul mondial al puterii militare: Ce țări sunt cele mai puternice din lume
Oameni mai puțini în R. Moldova decât acum zece ani! Rezultatele finale ale Recensământului populației și locuințelor 2024, făcute publice până la finele anului 2025: „Sunt proceduri care durează”
Optsprezece instituții de învățământ, inclusiv 10 din Zona de Securitate, afectate de criza energetică din Transnistria: Opt școli funcționează în regim online. Soluțiile MEC