PREZIDENȚIALE // Secția electorală din R. Moldova la care s-au prezentat doar ZECE alegători la vot: Cele mai aglomerate secții sunt în Franța și Marea Britanie
La o secție electorală deschisă în municipiul Bălți s-au prezentat, până la această oră, doar zece alegători, aceasta fiind secția cu cea mai scăzută prezență la vot la prezidențialele din 1 noiembrie.
Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat, într-o conferință de presă, că o prezență mică la urne se atestă și secțiile de votare din orașul Ștefan Vodă și Coșnița, raionul Dubăsari – până la 30 de alegători în fiecare.
În secțiile de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului s-a înregistrat, până la această oră, o prezență de circa 14 mii de persoane. Cea mai mare prezență a fost înregistrată într-o secție de votare deschisă în orașul Rezina - peste 1 250 de alegători, în Sănătăuca, raionul Florești – circa 800, dar și într-o secție din Varnița, raionul Anenii Noi - peste 720 de alegători.
O prezență sporită la urne se atestă la secțiile electorale deschise în Occident. În acest moment mai sunt aglomerații la unele secții de votare din Canada, Israel, Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Elveția și Cehia.
Din informațiile deținute de către CEC, cel mai activ s-a votat în secțiile de votare deschise în Montreuil, Republica Franceză - peste 2 500 de alegători, Londra, Marea Britanie, sediul misiunii diplomatice - peste 2 500, o altă secție din Londra - peste 2 100 de alegători, în Paris, Franța - circa 2 000 de alegători.
La polul opus se numără secțiile de vot din Japonia și Baku, Azerbaidjan, care s-au închis deja și la care au votat căte 23 și, respectiv, 26 de alegători.
În total, până la ora 18.00, votaseră peste 1, 1 milioane de alegători, inclusiv peste 107 mii de cetățeni de preste hotare, ceea ce reprezintă o rată de participare la vot de peste 39 la sută.
Profilul de vârstă al votanților arată că circa 54 la sută dintre alegători sunt femei, iar cei mai activi sunt alegătorii cu vârsta cuprinsă între 56 și 70 de ani - circa 35%. Cei mai pasivi rămân a fi tinerii de până la 25 de ani - peste 7% din cei așteptați la votare.
Menționăm că cetățenii R. Moldova pot să-și exercite dreptul la vor până la ora 21.00, iar fiecare birou electoral poate decide asupra prelungirii, cu cel mult două ore, termenul votării pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secţia de votare respectivă să-şi exprime opțiunea de vot.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei