Prezidențiabilul Stoianoglo, REPETENT la mai multe capitole: „A greșit aproape toate cifrele pe care le-a spus. A răspuns ca un adevărat propagandist plătit de Kremlin/ Șor”
Candidatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la funcția de președinte, Alexandr Stoianoglo, ar sta extrem de prost cu economia și cu cifrele. Această constatare a fost făcută de președintele Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului, Radu Marian, după o intervenție live pe Facebook a lui Stoianoglo.
Potrivit lui Radu Marian, „planul economic pentru țară” al lui Stoianoglo s-ar limita la: „trebuie schimbată structura economică a țării”.
„Cum ar trebui să arate această structură? În ce mod ar trebui schimbată? Nimic, zero detalii. A greșit aproape toate cifrele pe care le-a spus. A menționat că datoria publică a R. Moldova a crescut în ultimii ani de la 30% la 38% din PIB. De fapt, datoria publică raportată la economia țării a rămas aproape neschimbată - de la 34% în 2020 la 34,6% în 2023. A încurcat și prețul la motorină. A spus că prețul actual este de 23 de lei, când, de fapt, prețul la motorină este în prezent de maximum 19,41 de lei/litru. De asemenea, reamintesc că agricultorilor li se returnează acciza de 3 lei”, a menționat Marian.
De asemenea, fostul procuror general, sprijinit în turul II de Ilan Șor, Veaceslav Platon, dar și alte persoane afiliate Kremlinului, ar fi mințit și despre tariful la încălzire centralizată.
„Gigacaloria în Chișinău nu costa 3 215 lei, ci 1 824 lei, iar la Bălți e 1 819 lei. La întrebările despre tarifele la încălzire, gaze naturale și carburanți, Stoianoglo a răspuns ca un adevărat propagandist plătit de Kremlin/ Șor. A spus că tarifele s-au majorat, dar a „uitat” să menționeze că R. Moldova nu produce gaze naturale, benzină, motorină etc., acestea fiind resurse importate, iar prețurile/ costurile lor depind de fenomene externe. A „uitat” să spună că principalul motiv pentru creșterea tarifelor la încălzire și a prețurilor este războiul lui Putin în Ucraina, care a generat scumpiri masive la nivel global, de la SUA până la țările din UE. Asta se întâmplă când cineva citește orbește de pe foaie tot ce îi dă Țîrdea.
Îi voi mai reaminti candidatului lui Dodon că Guvernul a depus eforturi pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili în timpul crizei prețurilor, prin dublarea salariului minim, dublarea pensiei medii și acordarea în ultimele două sezoane a compensațiilor la facturi în valoare de opt miliarde de lei, jumătate din acești bani provenind de la Uniunea Europeană”, a punctat parlamentarul.
VIDEO, FOTO // A.S.I.C.S., partener al Europeanului de Judo U23: „Le suntem recunoscători și pentru faptul că au oferit burse tinerilor judocani, care în 2025 sperăm că o să-i vedem pe tatami la Campionatul European”
Malul drept al Nistrului, asigurat cu gaze naturale, dar vulnerabil în ceea ce privește acoperirea consumului de energie electrică: Contractul cu MGRES expiră la finele lunii decembrie, iar infrastructura Ucrainei poate fi bombardată oricând de ruși
Premierul Recean, discuții cu reprezentanta UNHCR în R. Moldova: Agenția ONU va susține Guvernul în cazul declanșării unei crize umanitare ce ar putea afecta circa 300 de mii de cetățeni din Transnistria, dacă Rusia îi va lăsa fără gaze