Previziuni sumbre pentru România, în contextul declarațiilor făcute de prezidențiabilul Călin Georgescu pentru POLITICO. „Planurile sale sunt înspăimântătoare, România va fi dezbinată, investitorii vor pleca, vom avea șomaj”
Candidatul ultranaționalist la Președinție Călin Georgescu a dat un interviu pentru POLITICO, în care a criticat dur marile companii internaționale din România. În efortul său de a „face România mare din nou”, Călin Georgescu plănuiește o campanie de autosuficiență națională, vizând marile companii străine care operează în țară, scrie publicația.
Victoria sa a generat temeri cu privire la poziția României în cadrul UE și NATO. Ostilitatea sa față de investitorii din interiorul pieței unice europene este, de asemenea, de așteptat să declanșeze semnale de alarmă la Bruxelles — ca să nu mai vorbim despre posibila lovitură dură asupra economiei românești.
Planurile sale privind o campanie de autosuficiență națională sunt „înspăimântătoare”, a declarat marți la Antena 3 CNN Mircea Coșea, doctor în economie. El a explicat că acest plan va duce la mișcări sociale puternice, la șomaj de masă și la dezbinare.
„Deci trebuie să existe până la urmă o soluție care să ne spună cum vrea domnul Georgescu să fim independenți. Siguri că toți vrem. Eu de foarte mult timp militez, am scris și am lucrat pentru ca românii să mănânce hrană românească, să fie o stimulare a producției românești, a pieței românești, legume, fructe, carne, lactate, dar e foarte complicat. Fără ajutor străin, România nu se autofinanțează. Are nevoie de fonduri străine, neapărat. Are nevoie de capital străin, are nevoie de fonduri europene, are nevoie de o susținere a siguranței naționale prin apartenență la NATO. Toate lucrurile astea pot fi negociate mai bine, pot fi îndreptate, dar nu începând de acum.
În momentul în care dânsul ar câștiga, nu e nevoie ca să ia măsuri, pentru că multe companii străine vor pleca din România, altele vor renunța să vină în România, pentru că va exista o lipsă de credibilitate. Se va crea imediat o lipsă de credibilitate vizavi de România.
Trebuie să înțelegem foarte bine că nu avem nimic de-a face cu sistemul economic și social rusesc, că suntem în altă lume, suntem în alte paradigme. Deci e foarte complicat să vii astăzi să spui niște lucruri frumoase, dar fără niciun fel de aplicabilitate. Mi-e teamă că dacă dânsul (Călin Georgescu – n.r.) va încerca să pună în aplicare anumite măsuri, România se va dezbina. Vor fi mișcări sociale puternice, pentru că se va crea un șomaj de masă.
Firmele străine sunt cele care plătesc cele mai multe salarii în România, care plătesc cele mai multe pensii. Până la urmă, noi ne împrumutăm foarte mult, dobânda va crește, deci e un moment extrem de complicat și eu sper că domnia sa (Călin Georgescu – n.r.) să fie mai atent cu ceea ce declară, pentru că declarațiile pe care le face în acest moment pot să fie electorale, dar până la urmă ele rămân. Aceste declarații sunt înspăimântătoare pentru ceea ce ar putea să fie", a punctat doctorul în economie.
Radu Ghilaș, regizor, actor: Piesa „Eu am vorbit cu Putin” este „o exorcizare a fricilor legate de război și de figura lui Vladimir Putin”
Scenariul din R. Moldova, APLICAT și în România? Un agent al Rusiei plănuia un ATENTAT lângă București. El făcea parte dintr-o rețea care opera și în Polonia și Cehia
Licențierea importului de cereale și oleaginoase ar putea fi extinsă și pentru anul 2025: MAIA a inițiat procesul