Prevină și vindecă DISFUNCȚIILE tiroidiene consumând aceste alimente
Potrivit statisticilor, numai în România se înregistrează în prezent aproximativ două milioane de cazuri de disfuncții tiroidiene, iar la nivel global se poate vorbi de o adevărată epidemie. Jumătate dintre aceste cazuri rămân nediagnosticate. Este vorba de o proporție covârșitoare a populației: 12%.
La nivel mondial, se estimează că aproximativ 430 de milioane de oameni suferă de tulburări ale glandei tiroide.
Din păcate, nu se cunosc informații concrete despre această afecțiune și mulți pacienți și medici confundă adeseori simptomele cu cele ale altor boli.
Una dintre cauzele grave ale disfuncțiilor tiroidiene este deficiența de iod. Dietele moderne nu sunt foarte bogate în iod, deși există o mulțime de alimente sănătoase care conțin acest mineral în cantități adecvate. Deși pare o idee simplistă să tratezi problemele de glandă tiroidă prin alimentație, consumul alimentelor potrivite joacă un rol major în reglarea funcționarii acesteia.
Simptome ale disfuncției tiroidiene:
1. Oboseală: oboseală permanentă indiferent de numărul de ore dormite.
2. Somn neodihnitor: nu poți să adormi sau, din contra, ai mereu stări de somnolență.
3. Schimbări bruște de dispoziție: stări de tristețe și anxietate.
4. Tulburări de apetit: schimbarea bruscă a preferințelor alimentare și poftele de anumite alimente.
5. Confuzie mentală: lipsa de concentrare și lentoare în gândire.
6. Tulburări de tranzit intestinal: balonare, flatulență, constipație sau diaree.
7. Sensibilitate la temperatură: puseuri de căldură sau senzație permanentă de frig.
8. Dureri cronice: dureri articulare sau musculare nejustificate.
9. Probleme ale aparatului reproducător: infertilitate, pierderea sarcinilor sau nașteri premature.
10. Tulburări menstruale: creșterea sau diminuarea frecvenței, intensității și duratei ciclului menstrual.
Ce rol are glanda tiroidă?
Hormonii tiroidieni tiroxina (T4) și triiodotironină (T3), produși de glanda tiroidă, o glanda în formă de fluture poziționată către baza gâtului, sunt responsabili pentru reglarea metabolismului, a temperaturii corpului și a tensiunii arteriale. În ciuda dimensiunilor sale reduse, glanda tiroidă joacă un rol decisiv în economia sistemului endocrin. Afectează tot corpul, pentru că fiecare celulă în parte este controlată de hormonii tiroidieni.
Hipertiroidismul (mai puțin frecvent) este termenul utilizat pentru a desemna tulburarea în care tiroida produce hormoni în exces. Această tulburare mai poartă și denumirea de tiroidă hiperactivă. Boala poate duce la slăbire inexplicabilă și poate cauza stări de nervozitate sau anxietate, încordare continuă, lipsa de concentrare, ritm cardiac rapid, oboseală, creștere marcată a apetitului, deteriorarea unghiilor, a pielii și a părului, boli de inimă, iritabilitate, tulburări de somn și sensibilitate la căldură.
Hipotiroidismul (cel mai frecvent) este termenul utilizat pentru a desemna tulburarea în care tiroida produce prea puțini hormoni. Se mai numește și tiroidă subactivă sau lentă. La început este posibil să nu resimți niciun fel de simptome dar, pe măsură ce boala evoluează, acestea devin tot mai evidente și se agravează treptat. Deficiența de acești hormoni esențiali provoacă oboseală, depresie, obezitate, dureri articulare, slăbiciune musculară, deteriorarea părului, a pielii și unghiilor, boli de inimă, memorie slabă, lipsa de concentrare și rezistență scăzută la frig.
Boala Hashimoto este o afecțiune autoimună. Asta înseamnă că sistemul imunitar este dat peste cap și instruiește anticorpii să atace țesutul tiroidian. În timp, tiroida este afectată tot mai mult până ce funcțiile ei sunt compromise total. Majoritatea pacienților cu hipotiroidism sunt depistați și cu această afecțiune. Este esențial să menții rezistența sistemului imunitar și să reduci cât mai mult procesele inflamatorii din organism pentru a împiedica anticorpii să distrugă complet tiroida.
Glanda tiroidă este stimulată prin semnale transmise de creier (hipotalamus), iar glanda pituitară este cea care instruiește glanda tiroidă fie să producă hormoni, fie să între în repaus. Blocarea acestor semnale sau alarmele false pot avea consecințe grave asupra întregului organism.
Cauze frecvente ale dereglărilor glandei tiroide
– Deficiențele de iod sau de alți nutrienți.
– Boala Graves, o afecțiune autoimună care stimulează producția de hormoni tiroidieni.
– Boală Plummer care constă în existența unor umflături (mase tisulare benigne) care stimulează producția de hormoni tiroidieni.
– Nașterea poate declanșa disfuncții tiroidiene.
– Tiroidita, o inflamație care duce la încărcarea sângelui cu hormoni tiroidieni în exces.
– Stresul fizic, psihic sau emoțional poate afecta funcționarea tiroidei.
– Toxinele de mediu joacă și ele un rol în tulburările glandei tiroide.
Tulburările tiroidiene pot afecta atât adulții cât și copiii și chiar bebelușii. Nou-născuții depistați la timp cu aceste probleme răspund însă bine la tratament și sunt feriți în general și de tulburări de dezvoltare a creierului.
Pe piața farmaceutică există și hormoni sintetici (tratamentele medicamentoase pentru tiroidă sunt pe locul patru în topul profitabilității în SUA) care pot restabili în cele din urmă funcția tiroidiană corectă. În schimb, pentru ca acești înlocuitori artificiali să aibă efect, de multe ori este nevoie ca glanda tiroidă să devină complet inactivă.
Cea mai bună soluție rămâne tot prevenția, respectiv împiedicarea deteriorării și cedării glandei tiroide.
Alimente pentru buna sănătate a tiroidei
1. Alge marine și fructe de mare (scoici, creveți, sardine, somon și ton)
2. Iaurt, ouă și brânză
3. Ulei de cocos
4. Merișoare și suc de merișoare
5. Cartofi copți (în coajă)
Alimente dăunătoare pentru tiroidă
1. Produsele din soia
2. Produsele din grâu rafinat cu conținut de gluten (în special pâinea albă)
3. Băuturile acidulate, alcoolul sau cafeaua în exces
4. Uleiurile hidrogenate (evită alimentele nesănătoase și procesate)
5. Zahărul rafinat
În prezent nu există un tratament care să vindece complet bolile autoimune precum boala Hashimoto, care distrug tiroida și favorizează apariția hipotiroidismului. Este foarte important ca bolile autoimune să fie bine gestionate prin alimentație și obiceiuri sănătoase.
Deși pagubele aduse tiroidei nu sunt complet reversibile, astfel poți totuși să încetinești progresia bolii și să reduci intensitatea simptomelor.
Alegerile sănătoase pentru buna funcționare a tiroidei se răsfrâng asupra întregului organism. Totul în organism este interconectat, iar avantajele unei alimentații bune pentru tiroidă sprijină inclusiv sănătatea inimii, a creierului și a intestinelor. În timp vei ajunge să simți din plin efectele pozitive ale unei alimentații corecte.
Sursa: secretele.com
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni