Prețuri de LUX pentru noaptea de Revelion în pensiunile din R. Moldova
Oferte // Atmosferă de neuitat, bucate tradiționale, vin de casă și cele mai frumoase urături. Asta ne promit proprietarii pensiunilor și localurilor din R. Moldova, dacă vom alege să petrecem noaptea dintre ani la ei
Datele statistice arată că, atunci când este vorba de odihnă, moldovenii pot să întoarcă buzunarele pe dos, numai să aibă o vacanța de vis, fie în R. Moldova, fie peste hotare. Pentru o petrecere de Revelion într-un local din R. Moldova trebuie să scoatem, în medie, din buzunar între 800 și două mii de lei de persoană. Dacă vreţi să îi aveţi oaspeți şi peMoş Crăciun cu Albă-ca-Zăpada, prețul crește. În majoritatea localurilor de odihnă și agrement, copiii cu vârste de până la șase ani beneficiază de servicii de cazare gratuită, pentru cei de până la 12 ani se va achita 50 la sută din preț, iar pentru copiii trecuți de 12 ani prețul se achită integral.
Prețuri pipărate pentru noaptea dintre ani
E suficient să dai o căutare pe internet și ofertele „îți sar în față”. Ce e drept, cam scumpe, dar merită, ne dau asigurări proprietarii localurilor. Chiar și așa, aceștia susțin că nu duc lipsă de clienți în noaptea dintre ani, fie că aceștia sunt moldoveni ori străini. „Avem doar o odaie liberă pe data de 31 decembrie, dar dacă veniți la noi, a doua zi va trebui deja să o eliberați, pentru că e închiriată de pe 1 ianuarie până pe data de 8”, ne spune Elena Hanganu, administratoarea pensiunii de la Lalova, raionul Rezina.
Aici, pentru cina festivă de Revelion sau Crăciun, cei care trec pragul localului trebuie să scoată din buzunar, în medie, 30 de euro. La aceștia se adaugă și alți 30 de euro pentru cazare. Cei care au reușit și au făcut rezervarea până pe data de 30 noiembrie au beneficiat de o reducere de 20 la sută pentru cazare.
1 200 de euro pentru noaptea dintre ani
Peste o mie de euro vor trebui să plătească cei care vor dori să petreacă Revelionul la un complex hotelier situat în satul Hrușevo, raionul Criuleni. În acest preț intră sauna cu două camere de odihnă și o masă pentru opt persoane cu meniu inclus. Pentru patru persoane, prețul este de 500 de euro. În preț este inclusă cina festivă de Revelion, programul artistic, cazarea și micul dejun.
Și dacă în zilele obișnuite vizitatorilor le este permis să închirieze doar localul și să vină cu bucatele și băuturile pregătite acasă, în seara de Revelion acest lucru este interzis. „E, totuși, sărbătoare și nu trebuie să avem neplăceri. Doamne ferește, se poate întâmpla ca cineva să se simtă rău, după care dau vina pe bucătăria localului. Nu, așa nu merge. Pregătim noi toate bucatele și ne asumăm responsabilitatea”, susține administratorul unui local situat la câțiva kilometri de capitală.
Povești la gura sobei și dansuri în jurul bradului
Pentru a atrage clienții, administratorii localurilor promit oaspeților o atmosferă de basm. „Vom avea urători și colindători. De ce nu, vom merge chiar și noi cu uratul pe la casele oamenilor din sătuc. Vom face tot posibilul ca oaspeții noștri să petreacă aceste sărbători într-o ambianță cât se poate de primitoare cu povești la gura sobei, dansuri în jurul bradului, vin de casă și plăcinte proaspăt scoase din cuptor”, ne spune Maria Lupăcescu, administratoarea unei pensiuni.
„Sperăm foarte mult să ningă. Pe lângă urături, colinde, vin fiert, țuică de casă și alte bunătăți, vom plimba oaspeții cu sania prin localitate. Asta numai dacă vom avea zăpadă, pentru că încălzirea asta globală dă peste cap frumusețea iernilor din R. Moldova”, adaugă o altă responsabilă de la o pensiune din satul Butuceni, raionul Orhei. Aici, pentru a petrece noaptea dintre ani, oaspeții trebuie să scoată din buzunar, în medie, 700 de lei pentru o persoană în camera cu sobă și cuptor. „Pe lângă meniul din seara de Revelion, a doua zi dimineață avem zeamă, murături, vin de casă, dulciuri și ce bucate mai rămân din seara de Revelion”, ne mai spune femeia.
Purcel, miel la proțap și vin de casă
Și dacă unii preferă să întâlnească noul an în jurul sobei, altora li se propune s-o facă în jurul focului din curtea bazei de odihnă, cu un purcel sau miel la proțap, murături, vin fiert și foc de artificii.
Potrivit proprietarilor de pensiuni, pe lângă turiștii din R. Moldova, cei mai mulți oaspeți care îi vizitează sunt din România și ajung în R. Moldova în perioada de după 23 decembrie, astfel ca, pe 25 decembrie, să sărbătorească Crăciunul pe stil nou deja aici. Aceștia preferă să meargă în pensiunile din localitățile rurale, asta pentru că este mai liniște și atmosfera nu este atât de poluată ca în orașe, spun turiștii.
România – în topul țărilor unde moldovenii preferă să petreacă Revelionul
În timp ce unii cetățeni din România aleg să vină de Revelion în R. Moldova, moldovenii trec Prutul în România. Potrivit preşedintelui Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din Moldova (ANAT), Alexandru Juraveli, în vacanța de iarnă din acest an, cei mai mulți moldoveni au ales să meargă în România. „Nu știm deocamdată cifra acestora, vom afla abia după Revelion, dar cert este că cei mai mulți moldoveni aleg anume România. Anul trecut, în România, Revelionul a fost sărbătorit de peste zece mii de moldoveni”, ne-a spus Juraveli. Pe locul doi se află Emiratele Arabe Unite. Aici, practic toate biletele de odihnă disponibile au fost deja vândute. Pentru șase zile de odihnă în Dubai, moldovenii vor trebui să scoată din buzunar, în medie, câte 700 de euro pentru o persoană. „Tarifele sejururilor în această perioadă sunt mai ridicate decât în extra-sezon, însă mai scăzute decât în anii precedenți”, susține Juraveli.
Nu au rămas fără clienți în acest an nici ofertele pentru Egipt, Bulgaria, Austria și Thailanda.
Petrece sărbătorile de iarnă acasă la Moș Crăciun!
O destinație care bate la buzunar este și Laponia, Finlanda. Pentru o vacanță de patru zile în țara lui Moș Crăciun, așa cum i se mai spune, trebuie să scoatem din portmoneu 1 400 de euro pentru o persoană. Aici, copiilor le sunt promise cadouri de la adevăratul Moș Crăciun, distracție pe pârtiile celei mai mari stațiuni de schi din Finlanda - Levi -, safari cu reni, cu husky și snowmobile safari.
În una din cele patru zile cât vor sta aici, turiștii vor avea o întâlnire cu familia lui Moș Crăciun și vor lua cina împreună la căsuța din pădure.
„Autocarul vă va duce până la marginea pădurii de unde veți merge pe jos aproximativ 50 de metri până la coliba lui Moș Crăciun. Acolo, el vă va aștepta, împreuna cu soția sa și cu spiridușii pentru a vă povești despre viața și munca lor, apoi Moșul le va explica tuturor cum să decoreze pomul de Crăciun. Doamna Crăciun îi va învăța pe copii să prepare căsuțe din turtă dulce și apoi vor cânta și dansa împreună”, afișează pe pagina sa de oferte una dintre agențiile de turism din Chișinău.
România - iarna, Turcia - vara
Prin intermediul agenţiilor de turism şi tur-operatorilor din R. Moldova, în nouă luni ale anului curent au plecat în străinătate peste 160 de mii de turişti şi excursionişti moldoveni, cu circa 15 la sută mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2013. Majoritatea cetăţenilor (98,8%) au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement. Cetăţenii R. Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (36,3% din totalul celor plecaţi în străinătate), Bulgaria (36,2%), Grecia (9,3%), România (7,8%), Ucraina (1,7%), Emiratele Arabe Unite (1,4%), Egipt (1,1%) şi Italia (0,9%).
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani