Prețul unei călătorii cu taxiul în Chișinău s-a MAJORAT. Companiile au acționat concertat?
Prețul pentru o călătorie cu taxiul prin Chișinău s-a majorat cu cinci lei, majorarea respectivă fiind operată de toate companiile care prestează astfel de servicii.
Analiștii Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) consideră că Procuratura Generală și Consiliul Concurenței sunt obligate să inițieze investigații vizavi de acest lucru.
IPRE a emis astăzi un comunicat de presă în care specifică faptul că legislația privind protecția concurenței interzice acordurile între întreprinderi, asocieri de întreprinderi și practici concertate prin care este restrânsă, împiedicată sau denaturată concurența. „Astfel, potrivit Legii Concurenței, sunt considerate anticoncurențiale deciziile asocierilor de companii, prin care se fixează prețuri sau sunt stabilite alte limitări ale concurenței. În concluzie, companiile de taxi, care au decis majorarea prețului, încalcă prevederile Legii concurenței”, se precizează în comunicatul IPRE.
Potrivit experților în domeniu, pentru astfel de acțiuni Codul Penal prevede răspunderea penală în mărime de la 20 la 40 de mii de lei sau privațiune de libertate pe un termen de până la trei ani. „Totodată, o altă problemă constă în faptul că o mare parte a companiilor de taxi încalcă grav Codul transporturilor cpotrivit căreia costul transportului rutier în regim de taxi se stabilește prin însumarea tarifelor pe distanță parcursă şi/sau timpul de staționare, măsurate de un aparat de taxat aflat în dotarea autoturismului respectiv”, este de părere analistul IPRE, Adrian Ermurachi.
În urma analizei efectuate, analiștii IPRE propun ca, de urgență, Consiliul Concurenței să inițieze investigații cu privire la acest caz și să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a stabili modul în care a fost luată decizia de către companiile de taxi, inclusiv să aplice sancțiunile prevăzute de lege.
Totodată, aceștia îi cer Procuraturi Generale să se autosesizeze cu privire la acest caz și să inițieze o cauză penală pentru a stabili dacă în urma deciziei luate de reprezentanții companiilor de taxi au fost încălcate prevederile Codului Penal.
De asemenea, Inspectoratului Fiscal Principal de Stat i se cere să se autosesizeze cu privire la evaziunea fiscală comisă de companiile de taxi prin neutilizarea de către acestea a aparatelor de taxat.
„Avem cazuri când în unele țări ale UE înțelegerile tacite între companiile de taxi au fost amendate. De exemplu, în 2015, pentru o înțelegere tacită, având ca obiectiv fixarea tarifului între opt companii de taxi din București, Consiliul Concurenței din România a aplicat amenzi în valoare totală de 500 de mii de euro. Cadrul legal din R. Moldova nu stabilește careva criterii la formarea prețului pentru călătoriile cu taxiul, ceea ce stimulează un mediu competitiv între companiile de taxi. O competiție eficientă implementată în manieră corespunzătoare duce inevitabil la furnizarea unor servicii de calitate mai înaltă și preț favorabil pentru consumatori”, conchide economistul IPRE, Eugen Ghilețchi.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania