08:42:36 16.01.2025
Stiri

Prețul la grâu, aproape înjumătățit în ultimul an: Motivele care au determinat ieftinirea până la 257 de lei per tonă

Actualitate 21.08.2023 13:40 Vizualizări3358 Autor: Ziarul National
Prețul la grâu, aproape înjumătățit în ultimul an: Motivele care au determinat ieftinirea până la 257 de lei per tonă

Prețul grâului a scăzut constant în ultimul an. Mai exact, dacă în luna mai 2022 grâul costa, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), 438,4 lei/tona, în luna iunie 2023 acesta era de doar 257 de lei/tona.

Potrivit MAIA, printre factorii care au determinat scăderea prețului la grâu se numără creșterea cheltuielilor legate de transportare și logistică, urmare a războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

„Prețul pentru transportarea cerealelor a fost influențat semnificativ de logistica suplimentară - pe de o parte, prețul adițional suportat la transportarea fertilizanților și, ulterior, prețul de logistică inversă spre port. Astfel, dacă transportarea pe cale feroviară se echivala anterior la cca 300 de lei/tona, atunci logistica auto pornea de la 550 de lei/tona. Un calcul estimativ la prețurile oferite ne arata că transportarea doar pe cale rutieră a generat pierderi de cca 103,7 milioane de lei fermierilor pentru transportarea a 216,4 milioane de tone de fertilizanți de toate tipurile și 198,4 mii de tone de grâu exportat. Un alt factor a fost creșterea prețurilor de logistică maritimă/fluvială, care la fel a influențat prețurile de achiziție de la fermieri”, explică specialiștii de la MAIA.

CITIȚI și Guvernul a alocat 200 de milioane de lei pentru a subvenționa pierderile agricultorilor. Premierul Dorin Recean: „Sper că fermierii apreciază faptul că societatea îi ajută să depășească problemele”

Tot ei informează că, pe lângă toate cheltuielile suplimentare, prețul de referință a influențat și mai mult starea lucrurilor atunci când ofertele au depășit cererea, iar prețurile sunt doar în scădere în ultimele 12 luni și constituie 58,6% din prețul oferit din mai anul trecut: „Acesta urmează să afecteze producătorii de cereale de prima grupă la veniturile preconizate și capacitatea de onorare a obligațiilor contractuale și fiscale”.

Totodată, importurile din Ucraina sunt în creștere, în special producția de porumb boabe și semințe de floarea-soarelui.

„Cantitățile nu depășesc nivelul anului precedent în mod semnificativ. Cele mai mari ritmuri de majorare sunt la cantitățile de porumb importate din Ucraina. În primul semestru al anului curent, cantitățile importate de porumb au depășit cu circa 30% cantitățile totale ale anului 2022 importate din această țară”, arată MAIA.


Menționăm că exporturile de cereale și culturi tehnice sunt semnificative în comerțul cu produse agroalimentare al R. Moldova. Porumbul, semințele de floarea-soarelui, grâul și semințele de rapiță asigură împreună 40% din valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare.

Piețele principale de destinație a cerealelor moldovenești sunt România, Turcia, Elveția, Bulgaria și Italia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md