06:29:43 21.02.2025
Stiri

Presiuni americane pentru candidatura controversată a lui Călin Georgescu în România: Emoții și tensiuni intercontinentale

Actualitate 19.02.2025 13:56 Vizualizări576 Autor: ZiarulNational
Presiuni americane pentru candidatura controversată a lui Călin Georgescu în România: Emoții și tensiuni intercontinentale

Autoritățile române se confruntă cu presiuni mari din partea administrației președintelui Donald Trump pentru a asigura continuarea neîmpiedicată a campaniei electorale a candidatului de extremă dreapta, Călin Georgescu, până la alegerile din mai, conform Bloomberg.

Recent, oficiali americani au discutat în privat cu omologii români, concentrați aproape exclusiv pe scrutin, avertizându-i să nu obstrucționeze candidatura lui Călin Georgescu, susținător al lui Trump, care a criticat NATO și l-a lăudat pe Vladimir Putin, conform unor surse informate despre aceste negocieri.

Pasiunea echipei lui Trump pentru criza politică din România a fost evidentă în discursul vicepreședintelui JD Vance la Conferința de Securitate de la München, care a criticat decizia României de a anula alegerile prezidențiale din noiembrie, invalidate de justiție după descoperirea unor dovezi de interferență rusă favorabilă lui Georgescu în primul tur, pe 24 noiembrie.

Oficialii de la București au fost surprinși de atacul lui Vance la München, unde acesta a condamnat liderii europeni pentru marginalizarea partidelor de dreapta. De asemenea, guvernul român s-a arătat surprins de insistențele administrației Trump în privința lui Georgescu, conform unei surse guvernamentale.

Subiectul a fost abordat în multiple întâlniri internaționale. Emil Hurezeanu, ministrul român de Externe, a discutat cu emisarii lui Trump, Keith Kellogg și Richard Grenell, în timp ce ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit despre inteligență artificială la Paris.

Cu toate acestea, România întampină dificultăți în stabilirea unui canal stabil de comunicare cu administrația Trump pentru a tempera tensiunile legate de scrutin.

Călin Georgescu, fost inginer agronom, în vârstă de 62 de ani, avea inițial sprijin redus în sondaje, dar o campanie agresivă pe rețelele sociale, în special pe TikTok, l-a ajutat să obțină un rezultat surprinzător în primul tur. Cu toate acestea, victoria sa a fost anulată de instanță, care a citat utilizarea resurselor externe în campania sa digitală.

În continuare favorit pentru alegerile reprogramate în mai, Georgescu a criticat decizia justiției, numind-o ”o lovitură de stat” orchestrată de Bruxelles. Sondajele arată că mulți români privesc negativ anularea alegerilor, iar speculațiile despre o posibilă interdicție a candidaturii sale intensifică tensiunile.

În discursul său de la München, JD Vance a afirmat că verdictul instanței s-a bazat pe ”informații slabe” și a criticat soliditatea instituțiilor democratice din România. ”Dacă democrația voastră poate fi distrusă cu câteva mii de dolari cheltuiți pe reclame dintr-o țară străină, atunci nu era prea solidă de la bun început,” a declarat vicepreședintele SUA.

Premierul Marcel Ciolacu a reafirmat angajamentul României de a organiza alegeri ”libere și corecte” și a solicitat președintelui interimar să convoace Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru a discuta implicațiile discursului lui Vance și organizarea scrutinului.

Guvernul român, la fel ca alte state UE, se teme că insistențele Washingtonului și eventuale intervenții directe în procesul electoral ar putea afecta relațiile cu un aliat cheie. România găzduiește mii de militari la o bază NATO strategică pentru protejarea flancului estic al Europei.

Criticile administrației Trump asupra procesului electoral din România apar pe fondul tensiunilor mai largi între SUA și Europa. Cancelarul german Olaf Scholz a condamnat intervenția lui Vance, numind-o ingerință externă în democrațiile europene. ”Nu vom accepta ca cineva să intervină în democrația noastră, alegerile noastre și procesul democratic de formare a opiniei în favoarea unui anumit partid,” a declarat Scholz la aceeași conferință de la München.

De asemenea, miliardarul Elon Musk, susținător declarat al lui Trump, l-a sprijinit pe Georgescu. Pe platforma sa X, Musk a distribuit o declarație a politicianului român, în care acesta promitea interzicerea organizațiilor afiliate lui George Soros dacă va ajunge președinte. ”România merită propria sa suveranitate,” a scris Musk, care a fost criticat pentru sprijinul acordat altor grupuri de extremă dreapta din Europa, inclusiv Alternative für Deutschland (AfD) din Germania.

Campania lui Georgescu și echipa sa sunt sub investigație pentru afirmația candidatului că nu a primit finanțare externă pentru alegeri. Validitatea candidaturii sale va fi decisă de Biroul Electoral Central și instanțe, dar sistemul judiciar din România este perceput adesea ca fiind influențat politic și corupt.

Georgescu a exploatat nemulțumirea alegătorilor față de corupția politică și nivelul de trai, promovând mai multe teorii ale conspirației susținute de extrema dreaptă. Într-un interviu acordat luna trecută lui Alex Jones, cunoscut pentru teoriile conspiraționiste, Georgescu a spus că anularea alegerilor a fost ”dictată din exterior și implementată de sistemul globalist.”

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte