Președinția DEZVĂLUIE ce i-a transmis directorului ASP în legătură cu licitația de jumătate de miliard de lei: „Elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale”
Directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Vladislav Zara, a fost chemat de două ori la ședințe organizate de consilieri prezidențiali pentru a fi informat despre riscurile vizavi de licitația de jumătate de miliard de lei cu privire la achiziționarea blanchetelor pentru buletinele de identitate și pașapoartele moldovenești, anunță Președinția.
Declarațiile lui Zara despre pretinse presiuni exercitate de consilierii prezidențiali Ana Revenco și Veaceslav Negruță, făcute astăzi în cadrul unei conferințe de presă, ar fi o reacție la faptul că Președinția a sesizat Procuratura Generală vizavi de tranzacția pusă la cale de ASP, acuză instituția condusă de Maia Sandu.
„Confirmăm că directorul ASP a fost invitat la două ședințe protocolare, pornind de la informațiile parvenite la adresa Președinției privind riscurile identificate în raport cu securitatea actelor oficiale. Scopul ședințelor a fost de a-i aduce la cunoștință elementele de acțiuni concertate, cu riscuri majore de corupție, în cazul licitației blanchetelor pentru actele oficiale. I s-a recomandat să nu demareze achiziția până nu vor fi elucidate toate riscurile care planează asupra acesteia. Cel mai probabil, reacția dânsului a venit ca urmare a faptului că Președinția a sesizat Procuratura pe acest caz. Totodată, în cadrul ședințelor, directorului i s-a solicitat să justifice majorarea continuă a tarifelor la serviciile ASP, justificarea prezentată fiind neconvingătoare”, se arată într-o reacție a Președinției.
Amintim că licitația pornită de ASP prevede achiziționarea a 1,5 milioane de blanchete pentru acte oficiale în sumă de 498,356 de milioane de lei.
Vladislav Zara a argumentat urgența tranzacției prin faptul că R. Moldova riscă să nu mai poată elibera pașapoarte din luna septembrie curent, fiindcă în stoc mai sunt doar 128 de mii de blanchete, în timp ce solicitările la acest serviciu pe timp de vară este în creștere.
Numai în luna iunie curent au fost eliberate 63 de mii de pașapoarte noi, în timp ce anual sunt eliberate câte circa 400 de mii de pașapoarte cetățenilor R. Moldova.
„În prezent, circa un milion de persoane nu dețin un pașaport valabil. Pe parcursul anului 2021, la peste 320 mii de pașapoarte expiră termenul de valabilitate”, a adăugat Zara.
Totuși, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a sesizat recent Procuratura Generală, Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate să oprească achiziția de la ASP, deoarece la mijloc ar fi o schemă de jecmănire a cetățenilor R. Moldova. În spatele acestei scheme ar sta un om apropiat liderului socialiștilor Igor Dodon - Alexandru Vîlcu.
„Potrivit informațiilor confirmate de mai multe surse, pentru fiecare pașaport eliberat un moldovean ar fi furat cu aproape 300 de lei, adică 30% din prețul achitat pentru eliberarea unui pașaport. Acest lucru se întâmplă din cauza unui contract păgubos semnat de ASP cu câțiva ani în urmă, pe vremea când instituția era condusă de oamenii lui Plahotniuc. Acum, oamenii lui Dodon care conduc ASP-ul vor să continue schema”, a declarat Radu Marian.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md