Președinția cehă a UE susține includerea R. Moldova în programul de achiziție în comun a gazelor de către statele UE, pentru a ne ajuta să depășim criza energetică: „În pofida provocărilor mari, soluții sunt”
Faptul că „Gazprom” a redus nejustificat, cu 30%, volumele de gaze către R. Moldova complică situația, dar guvernarea de la Chișinău se arată sigură că „împreună cu prietenii noștri europeni, cu vecinii noștri, o să găsim soluții și pentru această problemă pe care noi o anticipam”.
„Confirm oficial că „Moldovagaz” nu a primit din partea „Gazprom”-ului nicio înștiințare privind volumele de gaze pe care este dispus să le livreze. Asta nu înseamnă cu nu ne putem aștepta la astfel de decizii (reducerea livrărilor - n.r.). Ținând cont de experiența noastră de interacțiune cu „Gazprom”, e metoda surprizei. A avut loc ceea ce am prevăzut noi în primul scenariu – minus 30%. Mai sunt încă două scenarii și, bineînțeles, avem soluții și suntem pregătiți. Stațiile termoelectrice din Chișinău deja folosesc alt tip de combustibil, facem procurări de alt fel de combustibil. O să găsim soluții pentru a asigura cetățenii cu agent termic”, a declarat astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Markéta Pekarová Adamová, aflată în vizită în R. Moldova.
Spicherul a repetat apelul la adresa cetățenilor să economisească energia electrică și termică, „pentru că vorba de banii noștri”, amintind că în prezent 30% din necesarul de energie electrică este procurat din România, după ce rușii au bombardat infrastructura energetică din Ucraina și acest stat nu ne-a mai putu livra, justificat, energie electrică.
„Ceea ce nu s-a făcut 30 de ani, ne-a revenit nouă, adică să asigurăm securitatea energetică a republicii. O vom face, astfel ca să nu mai ajungem să fim șantajați de fiecare dată când ajungem în iarnă”, a punctat spicherul Igor Grosu.
Markéta Pekarová Adamová, președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, stat care deține în prezent președinția UE, a apreciat efortul autorităților de la Chișinău pentru a gestiona criza energetică și a propus o soluție pentru a ne ajuta să rezistăm.
„În pofida provocărilor mari, soluții sunt. Cehia era dependentă, înainte de război, în proporție de 98% de gazul rusesc. Acum s-a schimbat situația. Am recurs la gazul lichefiat din Olanda și alte țări. La nivelul UE, dependența era de 40%, acum a ajuns la 7,5% și dorim ca această dependență să fie redusă pe termen lung. O idee care ar putea ajuta ar fi ca țările europene să cumpere împreună necesarul de gaze. Aș putea sugera să fie implicate în acest program și statele candidate pentru aderare la UE, dacă este binevenit pentru R. Moldova”, a propus oficialul din Cehia.
Amintim că „Gazprom” a redus unilateral, cu 30%, livrările de gaze în luna octombrie, iar liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat ieri că în noiembrie volumul de gaze va fi redus cu 40%, fapt ce ar pune în dificultate aprovizionarea cu energie electrică a malului drept al Nistrului, produsă de centrala de la Cuciurgan.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei