Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă: România acordă Chişinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană
„România continuă dialogul aprofundat cu Republica Moldova, pentru a acorda Chișinăului tot sprijinul necesar în procesul de aderare la Uniunea Europeană. Este obligatorie combaterea dezinformărilor și a manipulărilor care vor fi plasate în spațiul public până în 20 octombrie, când peste Prut vor avea loc alegerile prezidențiale, simultan cu referendumul pentru integrare europeană”.
Declarația a fost făcută de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, în cadrul întâlnirii avute marți cu Ina Coşeru, preşedinta Comisiei de politică externă şi integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Senatului, înaltul demnitar român a transmis interlocutoarei sale deplina încredere în eforturile depuse de Președinta Maia Sandu, de Guvern și de Parlament pentru îndeplinirea obiectivelor de reformă, dezvoltare și de confirmare a Republicii Moldova ca partener de încredere la nivel european și internațional
Peședintele Senatului a scos în evidență modul profesionist în care autoritățile de la Chișinău au gestionat provocările de destabilizare recente, securitatea Republicii Moldova fiind o prioritate majoră pentru România și este esențială în contextul regional, fiind strâns legată de securitatea Ucrainei.
Nicolae-Ionel Ciucă a asigurat-o pe interlocutoarea sa că România va continua să ofere sprijin în vederea consolidării rezilienței Republicii Moldova, oferind asistență complexă, transfer de expertiză și instruire în diverse domenii, cum ar fi securitatea cibernetică, gestionarea situațiilor de urgență, prevenirea și combaterea traficului de arme și a corupției.
Toto la București, delegația parlamentară a Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul R. Moldova, aflată în vizită oficială în România, a avut o întrevedere cu preşedintele Comisiei pentru politică externă din Senatul României, senatorul Titus Corlățean.
Delegația parlamentară din Republica Moldova a fost condusă de președinta comisiei, Ina Coșeru și a fost compusă din Alina Dandara, secretarul comisiei, Mihail Druță, Vitalie Jacot, Mariana Lucrețeanu, membri ai comisiei. Partea română a fost reprezentată la întrevedere și de senatorul Cristian Bordei, secretar al Comisiei pentru politică externă, senatorul Ion Prioteasa și directorul general al Departamentului pentru Relații cu Vecinătatea Estică din Ministerul Afacerilor Externe, Dan Iancu.
Discuțiile au evidențiat relația privilegiată dintre România și Republica Moldova, având ca fundament comuniunea identității naționale și a limbii române și au pus accent pe procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și pe cooperarea bilaterală cu valențe strategice, precum proiectul de interconectare ale rețelelor de gaze naturale și energie electrică din România și Republica Moldova, pachetele de asistență financiară oferite de Guvernul Român, proiectele de dezvoltare a infrastructurii de transport rutiere și feroviare. De asemenea, a fost subliniată importanța sprijinului oferit de România în procesul de reformă în sistemul de învățământ din Republica Moldova și demersurile privind predarea și învățarea limbii române, în special în comunitățile locale unde se resimte obiectiv această necesitate.
Președintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Titus Corlățean, a reiterat sprijinul României pentru administraţia Republicii Moldova în realizarea reformelor privind integrarea europeană și parcurgerii procesului de tranziție care implică o serie de transformări politice, economice şi sociale necesare aderării la Uniunea Europeană. În context, a subliniat că România a asigurat și asigură în continuare sprijinul constant pentru demersul instituțiilor din Republica Moldova pentru implementarea „acquis”- ului comunitar.
La rândul său, președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Ina Coșeru, a exprimat aprecierea autorităților Republicii Moldova față de solidaritatea, susținerea și implicarea statului român pe parcursul acestui proces. De asemenea, a accentuat importanța continuării și aprofundării dialogului politic, a cooperării și dezvoltării continue a celor două țări.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”