Președintele R. Moldova: „Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova”
„Războiul din Transnistria a fost o tentativă de a opri procesul de obținere a independenței Republicii Moldova. Forțele care și-au dorit ca noi să devenim independenți de Uniunea Sovietică au încercat să oprească acest proces și, din păcate, existența acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova, reprezintă impedimente pe drumul nostru european”.
Declarația îi aparține președintei Maia Sandu și a fost făcută vineri, într-un interviu acordat postului „PRO TV” de la București.
Șefa statului a adăugat că actuala guvernare își dorește să găsească o soluție, dar această soluție trebuie să fie „pașnică, diplomatică, trebuie să o soluție care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și reintegrarea trebuie să rezulte într-un stat funcțional”.
În același interviu, Maia Sandu a punctat că prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova sunt în contradicție cu Constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova.
„Acest subiect, aspectul retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterală cu Federația Rusă, dar este și un subiect pe care îl abordăm la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin de la comunitatea internațională pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru”, a adăugat ea.
Întrebată care este în prezent relația Republicii Moldova cu Federația Rusă, șefa statului a răspuns că „avem un dialog complicat, dar necesar, și pe agenda noastră sunt multe subiecte”.
„Unele sperăm să reușim să avansăm mai repede, altele sunt mai complicate. Am discutat despre problema retragerii trupelor ruse, există și problema lichidărilor munițiilor de la Cobasna. Eu cred că noi avem un dialog incipient pe acest subiect și îmi doresc foarte mult să reușim să avansăm, pentru că prezența munițiilor de la Cobasna este un pericol pentru toată regiunea. De asemenea, rezolvarea conflictului transnistrean este un subiect pe care îl discutăm cu Federația Rusă în contextul Formatului 5+2, pe această platformă. Avem și probleme de ordin economic. Ne-am dori să eliminăm anumite restricții pe care le întâmpină exportatorii noștri care vor să exporte pe piața Federației Ruse. Avem mulți cetățeni ai Republicii Moldova care muncesc în Federația Rusă și respectiv trebuie să ne îngrijim de mai multe aspecte care țin de condițiile de muncă, de asigurarea cu pensii. Repet, este un dialog complicat, dar necesar”, a afirmat Maia Sandu.
Cât privește situația din regiune, mai exact de la granița ucraineană, prețedinta R. Moldova și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la o acțiune militară. Maia Sandu a adăugat că autoritățile monitorizează situația, sunt vigilente, dar și îngirjorate.
„Republica Moldova este o țară neutră, dar asta nu înseamnă că noi trebuie să ne izolăm sau că noi ne izolăm. Este dreptul suveran al poporului să decidă cum își asigură securitatea și asta scrie Constituția. În același timp, din 2006, avem program de cooperare cu NATO, iar de curând a fost actualizat acest program care ne ajută să modernizăm sectorul de securitate și sectorul apărării, și, dincolo de asta, avem programe de sprijin cu România, cu Statele Unite, cu alte țări ale Uniunii Europene. Vom continua să avem programe de sprijin pentru a ne consolida sistemul de securitate și de apărare”, a mai spus Maia Sandu.
Alegărorii din R. Moldova cu cetățenie română au ieșit în număr mare să aleagă PREȘEDINTELE României. Peste 80 000 de persoane au votat la cele 59 de secții de votare din R. Moldova
Un rabin cu cetățenia R. Moldova, ucis în Emiratele Arabe Unite. Tel Avivul promite răzbunare, iar Chișinăul monitorizează situația
Alegeri prezidențiale în România: Număr-record al cetățenilor români din R. Moldova care au mers la urne pentru a alege președintele tuturor românilor