Președintele Maia Sandu: „Memoria foametei din 1946-1947 nu trebuie uitată”


În Republica Moldova sunt comemorate astăzi victimele foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946 – 1947.
Președintele Maia Sandu a transmis un mesaj cu acest prilej, subliniind că „adevărul trebuie spus”, iar datoria actualei generații este să fie de partea binelui și să construiască un viitor în pace. Acest eveniment trist din istoria Republicii Moldova a fost mult timp tăinuit.
„Părinților, bunicilor și străbunicilor noștri li s-a luat până și ultimul bob de grâu din poduri, lăsându-i să moară înfometați. A fost un gest intenționat, o metodă barbară de subjugare a populației. […] Datoria noastră, ca o societate unită, este să apărăm adevărul și să ne construim viitorul cu demnitate, în pace", a transmis Maia Sandu.
Mesaje de comemorare a victimelor foametei au transmis și premierul Dorin Recean, şi președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Regimul sovietic a golit podurile oamenilor, a luat totul până la ultimul grăunte. […] Acea durere comună ar trebui să ne aducă împreună, nu să ne despartă. E important să învățăm să trăim într-o Moldovă unită și liberă", a spus şeful Guvernului.
„Foametea a fost politică deliberată a Kremlinului de sovietizare forțată a populației. […] În numele celor care au trecut prin acele chinuri cumplite, avem datoria morală să nu uităm și să muncim pentru o Moldovă pașnică și europeană", a transmis spicherul Igor Grosu.
Pentru a păstra vie această memorie, Guvernul, împreună cu Agenția Națională a Arhivelor, a deschis o expoziție comemorativă despre foametea din 1946–1947, amplasată în fața sediului Guvernului.
Totodată, în perioada 29 aprilie – 6 mai 2025, Ministerul Educației și Cercetării a dispus organizarea Săptămânii Comemorării Foametei, în toate instituțiile de învățământ general, profesional tehnic și superior.
Ministerul Culturii a elaborat un program în cadrul instituțiilor culturale din țară: muzee, colective artistice, teatre.
Potrivit Agenției Naționale a Arhivelor, foametea din anii 1946–1947 a fost una dintre cele mai mari catastrofe umanitare care au lovit actualul teritoriu al Republicii Moldova în secolul XX. Nu a fost o inevitabilă calamitate naturală, ci o tragedie agravată de politicile autoritare și represive ale regimului sovietic.
Conform datelor furnizate de Agenția Națională a Arhivelor, în doar câteva luni au murit de foame peste 123.000 de persoane, reprezentând aproximativ 5% din populația RSSM. Proporțional, Republica Moldova sovietică a fost regiunea cea mai grav afectată din toată Uniunea Sovietică, cu o rată a mortalității de zece ori mai mare decât în Rusia și de cinci ori mai mare decât în Ucraina.











































































