Președintele Lituaniei cere NATO să-și consolideze flancul estic, pe fondul temerilor legate de o stabilire a lui Prigojin în Belarus
Președintele lituanian, Gitanas Nauseda, a solicitat duminică NATO să „consolideze” flancul estic al Alianței dacă liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, se stabileşte în Belarus, transmite AFP, citat de Agerpres.
„Dacă Prigojin sau o parte a grupării Wagner se află în Belarus fără planuri şi nici intenţii clare, aceasta înseamnă pur şi simplu că trebuie să ne consolidăm şi mai mult securitatea la frontierele orientale”, a motivat preşedintele lituanian, în urma unei reuniuni a consiliului de securitate al Lituaniei dedicată rebeliunii eşuate a grupării Wagner contra conducerii militare a Rusiei.
„Nu vorbesc doar despre Lituania astăzi, ci cu siguranţă despre ansamblul NATO”, a precizat Nauseda în preambulul unei vizite a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.
Prigojin le-a ordonat trupelor sale să se retragă la bazele temporare din Ucraina, afirmând că nu dorește vărsare de sânge rusesc, după o mediere facilitată de preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko. Conform mențiunilor Moscovei, Prigojin va părăsi Rusia pentru Belarus şi că nu va fi urmărit penal, la fel şi luptătorii care l-au urmat în aventura sa.
Liderii occidentali consideră că Rebeliunea eșuată condusă sâmbătă în Rusia de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, scoate la iveală „fisuri reale” la cel mai înalt nivel al statului rus.
Actuala criză din Rusia a început vineri, după ce șeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, cândva un apropiat al lui Putin, a acuzat forțele rusești că au vizat trupele Wagner în atacuri cu rachete. Prigojin și forțele sale au preluat controlul asupra orașului Rostov pe Don, un oraș din apropierea graniței cu Ucraina, și au pornit spre Moscova.
Revolta s-a încheiat înainte de sfârșitul de săptămână, după ce Prigojin și-a oprit înaintarea – din motive care rămân neclare – și a ajuns la o înțelegere care îi impune să părăsească Rusia.
Duminică, trupele Wagner au început să se retragă din regiunea Voronej, în sudul Rusiei. Nu a fost clar în ce măsură retragerea unor forțe Wagner va slăbi eforturile Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei.
Haosul din weekend a marcat cea mai mare agitație internă pe care a cunoscut-o Rusia de când liderii comuniști revanșiști l-au răsturnat pentru scurt timp pe președintele sovietic Mihail Gorbaciov în 1991. Acea lovitură de stat a eșuat rapid din cauza opoziției lui Boris Elțîn și a altora. Câteva luni mai târziu, Gorbaciov a dizolvat Uniunea Sovietică.
Importante companii din domeniile energiei regenerabile, IT, agrobusiness sau infrastructură logistică, invitate să investească în R. Moldova
„Trenul Unirii”, cu vagoanele „Mihail Kogălniceanu”, „Vasile Alecsandri”, „Moş Ion Roată” și „Alexandru Ioan Cuza”, a pornit din București și va ajunge după-amiază la Iași
Criza umanitară din Transnistria, provocată de „Gazprom”, abordată la Davos: „Pe fundalul amenințărilor hibride și al interferențelor străine, R. Moldova își urmează ferm obiectivul de modernizare după modelul european”