Președintele în exercițiu afirmă că Maia Sandu trebuie să-și asume RESPONSABILITATEA TOTALĂ pentru guvernare, cu Guvernul Chicu în funcție. Dodon se CONTRAZICE și în privința anticipatelor
Președintele în exercițiu, Igor Dodon, afirmă că toată responsabilitatea pentru guvernare va cădea pe umerii Maiei Sandu, după ce pe 24 decembrie va fi învestită în funcția de președinte al R. Moldova.
Dodon afirmă că în 2016, atunci când dânsul a câștigat alegerile, toată responsabilitatea era lui Vlad Plahotniuc, dar acum trebuie să fie a Maiei Sandu, chiar dacă noul președinte nu are guvernul său și nicio majoritate parlamentară. Diferența între cele două situații, în opinia lui Dodon, este că dânsul și PSRM optează pentru alegeri anticipate, iar în 2016 Plahotniuc era împotriva scrutinului.
Totuși, Igor Dodon este confuz și în privința alegerilor anticipate. Pe de o parte spune că PSRM optează pentru anticipate, iar pe de altă parte menționează că Guvernul Chicu nu își va da demisia și PSRM nu va vota moțiunea. În cazul în care Executivul va fi demis prin moțiune de cenzură, atunci sunt șanse mari ca deputații să voteze un nou guvern propus de Maia Sandu.
În cadrul unei emisiuni de la N4, Igor Dodon a lansat amenințări la adresa Maiei Sandu, care l-a învins în turul II al alegerilor prezidențiale.
„Dacă Maia Sandu crede că va deveni președinte, iar responsabilitatea va fi pe Dodon-Chicu… Noi lucrul acesta nu o să-l admitem. După data de 24 decembrie, când va avea loc inaugurarea, responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în țară este pe noul președinte. Absolut pentru tot. Eu am văzut ce vrea să facă… joacă de-a politica. Apoi joacă de asta nu o să meargă. V-ați asumat, ați învins, considerați că puteți face mai bine decât noi, atunci asumați-vă responsabilitatea și mergeți înainte”, a declarat Igor Dodon.
În același timp, Dodon spune că Guvernul Chicu nu va demisiona, iar Maia Sandu trebuie să se descurce cum poate. „Guvernul Chicu are responsabilități față de oameni. Noi trebuie să aprobăm bugetul, politica fiscală, mai sunt și alte legi care trebuie să intre în vigoare. Ce ține de demisia Guvernului Chicu, dacă nu vă place, atunci înregistrați moțiune de cenzură. Dar în orice caz noi o să găsim cum, prin ce modalitate, ca oamenii să înțeleagă că după data de 24 decembrie responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în țară este pe noul președinte. Eu am găsit posibilitatea și aptitudinile ca în condiții dificile să discut cu fracțiunile parlamentare, să numesc un guvern. Am numit un guvern cu „ACUM”, o dată cu PD-ul, dar am menținut o anumită stabilitate în țară. Iată Maia Sandu să dea dovadă de aceeași capacitate. Dacă după Anul Nou sau 15 ianuarie, sau 1 februarie o să fie în țară situația care o să fie, dar eu vă spun un lucru ferm – sub conducerea Maiei Sandu situația nu va fi mai bună… toată responsabilitatea și cetățenii trebuie să înțeleagă acest lucru și noi o să le amintim, este pe noul președinte. Trebuie să demonstreze ce poate face pentru cetățeni”, a amenințat Dodon.
Șeful statului a fost întrebat dacă pe 23 decembrie 2016, atunci când a preluat mandatul de șef al statului, dânsul și-a asumat responsabilitatea pentru guvernare în R. Moldova: „În primul rând, noi nu ne ținem de guvernare și noi acceptăm alegerile parlamentare anticipate. Acest lucru nu se accepta acum patru ani. Sunt convins că alegerile vor avea loc la anul. În al doilea rând, noi nu avem de gând să blocăm președintele sub nicio formă. Președintele să-și asume și să meargă înainte, să discute cu fracțiunile, să găsească voturi pentru a demite guvernul, să găsească voturi pentru a numi alt guvern”.
Cea mai simplă cale pentru organizarea anticipatelor este demisia Guvernului Chicu, i s-a amintit lui Dodon.
În acest sens, Igor Dodon crede că nu trebuie de limitat la demisia actualului guvern, în condițiile în care președintele Maia Sandu are două șanse să numească un nou executiv. „Pai poate să se voteze un nou guvern… Cum cei de la „ACUM” să nu voteze un nou guvern, dacă tot ei îl propun? Adică, Maia Sandu înaintează prim-ministru și nu votează? Păi voi vă jucați de-a țara în bunghi. Oamenii văd la televizor… Adică înaintați un om fictiv? Dar dacă guvernul este votat? Atunci responsabilitatea e pe noul guvern și pe Maia Sandu. Dacă nu-l votează, atunci mai este o încercare. Să ajungem la etapa asta. Eu nu întâmplător spuneam că de PSRM-PAS depinde când vor fi anticipate. Dacă unul dintre aceste partide va dori ca alegerile să nu fie în martie, dar în iunie sau septembrie, atunci așa va fi. Restul deputaților nu au nicio șansă să ajungă în Parlament. O să voteze pentru oricine, doar ca să nu fie anticipate. Nici Filip, nici Candu, Năstase nu știu, nu trec în Parlament. Așa că sunt 35 de parlamentari care vor anticipate. O să se mai găsească 15-16 deputați... Așa că soluția pentru anticipate depinde de dialogul între doi lideri. Orice altă cale e imprevizibilă și nu poate duce la rezultatul scontat. Deci, după 24 decembrie, Maia Samdu trebuie să-și asume responsabilitatea. Noi o să o ajutăm, o să propunem ca pensia minimă să fie de 2 500 de lei, așa cum a promis în campania electorală… O să votăm alte chestii și o să-i urăm succes ca să-și îndeplinească angajamentele”, a zâmbit malițios Igor Dodon.
Sursa citată a mai adăugat că Maia Sandu și-ar dori ca Guvernul Chicu să rămână în funcție, iar dânsa doar să arate cu degetul ce nu este bine.
„Dacă toți strigați „jos guvernul”, atunci de ce nu ați înregistrat acum moțiunea de cenzură? Cum putem noi să votăm pentru demisia Guvernului Chicu? Cu moțiunea e stranie poziția oponenților noștri. Dacă nu vă place… eu înaintam moțiunea cu două săptămâni în urmă. Nu cred că vor depune moțiunea. Ei nu vor să dea jos Guvernul Chicu. Ei vor ca guvernul să rămână și să-și asume parțial responsabilitatea. Ea să arate că nu se face, iar Guvernul Chicu să răspundă pentru tot. Ei se tem de asta și nu vor demite guvernul”, a spus Dodon în aceeași emisiune.
Ulterior, Dodon s-a contrazis și a afirmat că Maia Sandu insistă pentru demiterea Guvernului Chicu.
„Doamna Maia Sandu insistă într-o formă dură pentru demisia guvernului, prin proteste, prin ambasadori care umblă și încearcă să convingă, să dea mesaje… Asta înseamnă că, în caz de demisie a guvernului, dânsa își asumă responsabilitatea. Punct. Toți au înțeles asta, iar cetățenii trebui să-și fixeze lucrul acesta. Dacă guvernul e demis, pleacă, atunci responsabilitatea e pe Maia Sandu. Vor fi anticipate sau nu? Poziția mea este fermă. Consider că acest parlament trebuie dizolvat. Când vor fi alegeri? Maia Sandu spune că în luna martie. Nicio șansă, fiindcă dumneaei poate iniția procesul doar după ce intră în funcție. În perioada dintre 16 mai – 16 iunie pot avea loc cel mai devreme alegeri anticipate. În opinia mea, de pe 16 mai și până în octombrie vor fi alegerile anticipatele. Asta e realitatea și așa va fi. (Guvernul își va da demisia?). Chiar vreți să pun toate cărțile pe masă? Alegerile anticipate la sigur vor fie. Anul viitor va fi foarte dificil”, a conchis Dodon.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2