Președintele Dodon ȘTIA că termenul-limită de creare a unei MAJORIȚI parlamentare este 7 iunie?
Președintele Igor Dodon ar fi știut că termenul-limită în care partidele parlamentare pot forma o majoritate parlamentară, care să voteze un Guvern, expiră la data de 7 iunie, așa cum a decis ulterior și Curtea Constituțională. Cel puțin, așa reiese dintr-un comunicat plasat pe site-ul Președinției la 22 mai curent, după ce șeful statului a susținut un briefing de presă.
Șeful statului spunea atunci că partidele parlamentare mai au două săptămâni la dispoziție pentru a forma o majoritate parlamentară.
„În 27 de ani de independență a R. Moldova, în premieră, la expirarea a circa trei luni după alegerile parlamentare și două luni după prima ședință a noului Parlament nu avem nici președinte al Parlamentului, nici majoritate parlamentară și nici Guvern funcțional.
Menționez că astăzi m-am adresat la Curtea Constituțională pentru a avea claritate referitor la termenul limită de dizolvare a Parlamentului: trei luni după 9 martie – data aprobării rezultatelor alegerilor parlamentare de către Curtea Constituțională, sau după 21 martie – data ședinței de constituire a noului Parlament.
Cel mai probabil, au rămas doar două săptămâni, până pe 7 iunie, și dacă în această perioadă deputații nu găsesc un consens și nu creează o majoritate parlamentară, atunci președintele R. Moldova va fi nevoit să dizolve Parlamentul, iar deputații să-și asume consecințele în cadrul alegerilor anticipate”, spunea atunci Dodon.
În seara zilei de 7 iunie Maia Sandu a declarat că era previzibilă decizia Curții Constituționale. „Știm că această decizie vine să facă jocurile lui Plahotniuc. Noi trebuie să respectăm legea și o respectăm. Timp mai este foarte puțin. Țara mai poate fi salvată și de aceea venim cu o invitație la adresa fracțiunii PSRM pentru a purta discuții”.
În cele din urmă, Curtea Constituțională anume asta a decis – data de 7 iunie este termenul-limită când poate fi ales Guvernul. Pe 8 iunie, șeful statului a spus că dânsul „poate” să dizolve Parlamentul, dar nu este obligat. Astfel, în aceeași zi a fost formată o majoritate parlamentară, iar Zianaida Greceanîi a fost votată în funcția de spicher și Maia Sandu – premier.
Oleg Serebrian, despre discuțiile cu „Gazprom”: „Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană nu ar fi pur și simplu o criză, ci o catastrofă umanitară”
FOTO // Militari ai Batalionului 22 de Menținere a Păcii „Căștile albastre”, pe primul loc la o competiție din Carolina de Nord: Au concurat cu șase echipe din SUA
„Moldovagaz”, controlată de „Gazprom”, solicită MAJORAREA tarifelor la gazele naturale: „Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională”