Președintele Dodon, redus la TĂCERE: „Modificarea art. 13 din Constituție ar însemna un mare SUCCES al acestui Parlament. „Președintele-referendum” nu CONTEAZĂ”
„Modificarea articolului 13 din Constituție ar însemna un mare succes al acestui Parlament. Revenirea la adevărul istoric și științific ar însemna, totodată, și finalul unei lungi și rușinoase dezbinări a cetățenilor din R. Moldova”, este de părere vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă.
Potrivit sursei citate, avizul Curții Constituționale în privința introducerii limbii române în Constituție oferă posibilitatea deputaților în Parlament să pună punctele pe i în ceea ce privește denumirea limbii vorbite în R. Moldova.
„Astăzi este important să ne așezăm la masă cu toate forțele parlamentare și să identificăm 67 de voturi pentru a pune capăt acestui subiect. Ceea ce ține de „președintele-referendum” - el nu contează. Asemenea subiecte nu trebuie să fie politizate și transformate în dividende politice. Ca să-l citez pe Dodon: „Господин президент, пей чай и не дёргайся” (dle președinte, dumneavoastră beți ceai și nu vă agitați n.r.)”, a mai adăugat Leancă.
De menționat că Grupul Parlamentar Popular European a salutat avizul Curții Constituționale și a subliniat importanța creării unei majorități constituționale în Parlament pentru a depăși una dintre problemele identitare ce dezbină cetățenii R. Moldova.
„Avizul de astăzi al Curții ne oferă o șansă istorică să depășim acest impas identitar în care se află R. Moldova din cauza denumirii limbii incluse în Constituție. Acum avem toate premisele legale să modificăm Articolul 13, ne mai rămâne doar să găsim acea voință politică în Parlament”, a declarat Valeriu Ghilețchi, președintele Grupului PPE.
De partea cealaltă, reprezentanții PSRM continuă să insiste că în R. Moldova se vorbește „limba moldovenească”. „Partidul Socialiștilor se opune categoric modificării articolului 13 din Constituția R. Moldova, care proclamă limba moldovenească ca limbă de stat a R. Moldova, și legalizării limbii române în această calitate. Considerăm hotărârea Curții Constituționale din 31 octombrie privind modificarea articolului 13 din Constituția R. Moldova drept atentat la statalitatea țării noastre și a identității poporului nostru”, se arată într-un comunicat al PSRM.
Amintim că procedura de modificare a Constituției a fost inițiată de un grup de 34 de deputați. Pentru modificarea Constituției sunt necesare voturile a două treimi din deputații Parlamentului R. Moldova.
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”