Președintele Dodon încearcă să-l scoată BASMA CURATĂ pe ministrul Ciocoi: „Au fost interpretate GREȘIT unele declarații”. Ce spune despre revendicările veteranilor, care cer DEMISIA ministrului de Externe
Președintele Igor Dodon nu pare dispus să ceară demisia ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, pentru declarația scandaloasă de săptămâna trecută, potrivit căreia „armata Federației Ruse, dislocată în regiunea transnistreană, a intervenit la acel moment pentru a opri vărsările de sânge”. Mai mult, Dodon afirmă că declarațiile fostului său consilier ar fi fost interpretate greșit, deși înregistrarea de la conferința de presă demonstrează contrariul.
„Din câte am înțeles eu, dumnealui (Aureliu Ciocoi n.r.) s-a referit la misiunea de pacificare. Probabil au fost interpretate greșit unele declarații”, l-a apărat astăzi Dodon pe Ciocoi, după ședința tradițională de luni cu premierul și președintele Parlamentului R. Moldova.
Oficialul s-a referit și la protestele veteranilor de sâmbătă, când au cerut inclusiv demiterea ministrului Aureliu Ciocoi.
„Cât ține de mesajele și demersurile veteranilor, eu știu că ei ridică întrebări ce țin de aspectele sociale. Există platforma Consiliul Național al Veteranilor, în frunte cu Victor Gaiciuc… Am înțeles că 3-4 revendicări ale veteranilor au fost acceptate”, a adăugat Igor Dodon.
Menționăm că fostul premier și actual lider al PD, Pavel Filip, a taxat declarațiile ministrului Ciocoi, deși l-a votat în fruntea diplomației moldovenești.
„Am citit declarațiile potrivit cărora armata Federației Ruse, dislocată în Transnistria, a intervenit în 1992 „pentru a opri vărsările de sânge”, după ce fosta conducere MAEIE declara că în 1992 am avut un „război civil”. Subiectul reglementării transnistrene este unul complex și sensibil. Totodată, geneza acestuia lasă puțin spațiu pentru interpretări și cu toții ar trebui să exersăm maximă prudență atunci când apelăm arbitrar la factologie. Am fost și rămân adeptul reglementării în cadrul formatului 5+2, cu participarea partenerilor noștri de la Vancouver la Vladivostok, în baza respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării noastre. Sper că rândurile celor care cred ferm în importanța retragerii trupelor străine de pe teritoriul Moldovei ca factor ce va facilita soluția politică nu s-a rărit. Cred că e bine sa fim mai puțin emotivi și mai raționali atunci când vrem să lansam ipoteze noi legate de evenimentele din 1992. Am condamnat și anterior agresiunea și implicarea forțelor militare rusești în conflictul de pe Nistru, forțe care, din păcate, până astăzi nu au plecat de pe teritoriul R. Moldova, în ciuda apelurilor repetate ale țării noastre și comunității internaționale și a angajamentelor Federației Ruse”, a punctat Filip.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md