Președintele Dodon, DERANJAT de verdictul Curții Constituționale privind neconstituționalitatea staționării trupelor ruse în Transnistria
Președintele Igor Dodon pare deranjat de verdictul Curții Constituționale în ceea ce privește interpretarea articolului 11 din Constituție, după ce instanța a stabilit că trupele ruse din Transnistria staționează ilegal, iar aderarea R. Moldova la sisteme colective de securitate nu contravine statutului de neutralitate al republicii.
„Curtea Constituțională a explicat pretențios și în cuvinte multietajate ceea ce și așa se știe: R. Moldova este un stat neutru, dar dacă va fi necesar, se va apăra”, a comentat Igor Dodon pe o rețea de socializare.
Totuși, potrivit lui Dodon, problema constă în formulările Curții, care lasă loc pentru diferite interpretări politice și speculații.
„Dar nu e prima dată când această componență a Curții Constituționale face plecăciuni în fața unioniștilor. Se vede că judecătorii de la CC au vrut și buchea Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită”, spune șeful statului.
Oficialul a mai adăugat că „a înțeles mesajul lor”. „Asta mă face să acționez și mai hotărât pentru protejarea neutralității și integrității teritoriale a R. Moldova. Componența CC-ului va trece, iar țara va rămâne și va păstra mereu ceea ce judecătorii CC-iști pun sub semnul întrebării”, a conchis Dodon.
De menționat că Înalta Curte a hotărât că dislocarea pe teritoriul R. Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională. Curtea a mai stabilit că ocupația militară a unei părți a teritoriului R. Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate.
Hotărârea Curții mai prevede că „participarea R. Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate”.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"