Președintele Dodon a SEMNAT DECRETELE, chiar dacă inițial s-a OPUS
Președintele Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la tichetele de masă, Legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului, precum și Legea cu privire la modificarea şi completarea Codul muncii. Astfel, decretele privind promulgarea acestor legi, pe care anterior le-a respins, vor fi publicate în „Monitorul Oficial” al R. Moldova
Legea cu privire la tichetele de masă instituie un mecanism suplimentar de protecție socială a salariaților prin oferirea tichetelor de masă. Această inițiativă a aparţinut președintelui Parlamentului, Andrian Candu, şi a fost criticată dur de şeful statului. Dodon a refuzat inițial să promulge legea și a reîntors-o pentru examinare în Legislativ.
Ulterior, Parlamentul şi-a menţinut votul pentru acest proiect de lege, iar preşedintele R. Moldova fiind nevoit să îl promulge. Potrivit legii, tichetele de masă vor putea fi folosite în cantine, cafenele, restaurante sau pentru procurarea produselor alimentare în unitățile comerciale și de alimentație publică. Valoarea nominală a unui tichet de masă va constitui 45 de lei, acestea fiind eliberate atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Ele pot fi utilizate exclusiv de către salariat și este interzis schimbul tichetelor de masă contra bani sau diminuarea salariului.
Același lucru s-a întâmplat și în cazul Legii cu privire la prevenirea și combaterea terorismului. Actul determină cadrul juridic şi organizatoric al activităţii de prevenire şi combatere a terorismului în R. Moldova, modul de coordonare a activităţii subdiviziunilor specializate în prevenirea şi combaterea terorismului, a acţiunilor întreprinse de autorităţile publice centrale şi locale, de asociaţiile şi organizaţiile obşteşti, de persoanele cu funcţii de răspundere.
Legea conține şi noi prevederi la verificarea pasagerilor companiilor aeriene. În vederea realizării măsurilor de asigurare a securităţii antiteroriste, companiile aeriene care efectuează curse în/din Republica Moldova sunt obligate să transmită SIS, după îmbarcarea la bordul aeronavei, însă nu mai târziu de momentul decolării, lista pasagerilor pentru ca aceştia să poată fi verificaţi până la momentul trecerii controlului de frontieră în țara de destinaţie, transmite Moldpres.
În cele din urmă, președintele a promulgat și Legea cu privire la modificarea şi completarea Codul muncii.
Potrivit documentului care va apărea în „Monitorul Oficial”, vor fi modificate şi completate 36 de articole din Codul muncii. Noile reglementări prevăd obligațiile de bază ale salariatului de a informa de îndată angajatorul despre imposibilitatea de a se prezenta la serviciu, ceea ce va avea ca efect responsabilizarea și disciplinarea salariaților.
O altă modificare stipulează că deținerea de către angajat a statutului de pensionar pentru limită de vârstă ar putea fi temei de concediere pentru angajator. În același timp, aceste persoane pot fi angajate pentru o perioadă determinată.
Totodată, s-a decis că angajatorul nu va avea obligația să motiveze decizia privind rezultatul nesatisfăcător al perioadei de probă, iar concedierea salariatului membru de sindicat se va face cu consultarea prealabilă a organului sindical din unitate. O altă modificare legislativă prevede reducerea concediului suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului cu doi ani.
Codul muncii a fost, de asemenea, completat cu un articol nou care definește încălcarea gravă a obligațiilor de muncă. Acestea se referă la primirea și eliberarea de bunuri și mijloace bănești, fără perfectarea documentelor necesare, folosirea în scopuri personale a banilor, bunurilor aflate în gestiunea angajatorului, refuzul de a efectua examenul medical, atunci când acesta este obligatoriu, precum și cauzarea unui prejudiciu material ce depășește cinci salarii medii lunare pe economie.
DECLARAȚIE // Moscova ar intenționa „să provoace o criză în R. Moldova”, folosind din nou gazele ca armă: „Se țintește în rezultatele viitoarelor alegeri parlamentare - ultima șansă a Kremlinului de a stopa cursul european al R. Moldova”
Centrul de instruire în domeniul medicinei de urgență, calamităților și situațiilor de criză va avea sediu nou: Investiții de aproape 29 de milioane de lei făcute de Ministerul Sănătății și partenerii externi
DECIS // Românii, inclusiv cetățenii R. Moldova cu pașaport românesc, vor putea călători din 2025 în SUA fără vize: „2,61% – România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver”