Președintele Comisiei juridice din Parlament, socialistul Vasile Bolea, IRONIZAT pentru „erupția de creativitate” de a cere CSM demiterea a trei judecători ai CC. „Vor să se construiască un stat de drepți. În fața lor. Au pierdut șimțul realității”
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu are cum să examineze demiterea unor judecători ai Curții Constituționale, așa cum a cerut astăzi președintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități din Parlament, Vasile Bolea, susține fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.
„Am citit cu mult interes această erupție de creativitate a deputatului Bolea. Dacă sesizarea dată nu ar fi avut antetul Parlamentului și nu ar fi fost semnată, aș fi crezut că asistăm la o farsă. Singura explicație, care îmi vine acum în cap, este că autoizolarea timp de câteva săptămâni a declanșat în creierul deputatului niște procese intelectuale meditative, absolut inedite. Trebuie să ai multă imaginație ca, fiind deputat din partea puterii, să ceri demiterea a trei judecători constituționali, pentru niște pretinse abateri „grave” comise la distanță de un an de zile”, menționează Tănase într-un meterial pe blogul său.
Acesta a explicat care sunt atribuțiile CSM și asupra căror judecători are autoritate CSM: „Judecătorii constituționali nu fac parte din corpul magistraților aflați sub autoritatea CSM. Prin urmare, CSM nu are nicio competență de a atesta abaterile disciplinare ale magistraților Curții Constituționale”.
Fostul președinte al Curții mai spune că judecătorii vizați de Vasile Bolea - Liuba Țova, Nicolae Roșca și Domnica Manole - nu au fost desemnați de CSM: „Autoritatea desemnatară pentru judecătorii N. Roșca și L. Șova este Guvernul, iar pentru dna Manole este Parlamentul. CSM nu a desemnat în funcția de judecător constituțional pe nimeni dintre cei vizați de sesizare. Astfel, CSM nu are absolut nicio competență să examineze o astfel de sesizare”.
Fostul judecător nu înțelege de ce Vasile Bolea și-a amintit după aproape un an că cei trei judecători ar fi încălcat secretul deliberării la alegerea președintelui CC, Vladimir Țurcan.
„L. Șova, N. Roșca și D. Manole au fost intervievați de jurnalişti în calitate de judecători ai CC şi în legătură cu decizii adoptate de către Curtea Constituţională. Astfel, aceștia și-au expus opinia, în principal, despre administrarea justiției constituționale de către Curtea Constituţională, precum şi despre funcţionarea anumitor instituţii democratice în R. Moldova. În acest sens, este evident că nu poate fi vorba despre depășirea limitelor dreptului la libera exprimare.
Nu cred că are rost să-l întrebăm pe dl Bolea de ce și-a amintit de aceste pretinse „grave” abateri abia acum și nu atunci când același plen l-a înscăunat pe colegul lor de partid în funcția de președinte al CC. Nimic nu compromite mai mult o putere decât atacurile și presiunile asupra CC. Din moment ce reprezentanții puterii au decis să recurgă la astfel de „acțiuni”, este evident că ei pur și simplu au pierdut simțul realității.
Trecând peste aspectele anecdotice ale acestei sesizări, în evidență iese o realitate tristă. Atacurile orchestrate ale puterii împotriva CC denotă adevărata atitudine a acesteia față de statul de drept. În realitate, ei vor să se construiască un stat de drepți. În fața lor”, conchide Alexandru Tănase.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"