Președintele Comisiei juridice din Senatul României, declarație la Chișinău: „România şi românii sunt ferm hotărâţi să vă sprijine în demersul de aderare europeană, important şi legitim”
Relaţiile dintre România și R. Moldova vor continua „în mod reciproc avantajos”, s-a arătat convins astăzi, la Chișinău, preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări în Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș, care a participat la ședința solemnă consacrată celebrării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova.
„România şi românii sunt ferm hotărâţi să vă sprijine în demersul de aderare europeană, important şi legitim, prin poziţia şi experienţa noastră de 17 ani, dobândită ca ţară membră a Uniunii Europene, dar şi ca ţară membră NATO, ştiindu-se faptul că Republica Moldova susţine colaborarea cu Alianţa Nord-Atlantică”, a afirmat Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș de la tribuna Parlamentului.
În contextul celebrării celor 30 de ani de la adoptarea Constituției, oficialul român a amintit și Declarația de Independență, votată pe 27 august 1991, care consfințea dreptul populației R. Moldova de a a trăi „în condiţii de stat de drept, împreună cu popoarele lumii”.
CITIȚI și Spicherul Igor Grosu, despre „scăparea” din Constituția anului 1994: „Mă bucur, la 29 de ani distanță, pe 16 martie 2023, împreună cu colegii mei am făcut dreptate limbii și limba română este limba oficială a statului"
„Republica Moldova, prin Parlamentul său legitim ales, a consfinţit acest adevăr încă la 27 august 1991, dată la care a fost adoptată Declaraţia de Independenţă, document fundamental prin care şi-a reafirmat dorinţa de a trăi în condiţii de stat de drept, împreună cu popoarele lumii. Iar pe 29 iulie 1994 este adoptată Constituţia statului care menţionează aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, năzuinţele spre satisfacerea intereselor cetăţenilor. Constituţia este documentul care exprimă aspiraţia spre constituirea statului de drept, considerând pacea civică, democraţia, demnitatea omului, drepturile şi libertăţile lui, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic ca fiind valori supreme, reafirmă devotamentul deputaţilor în Parlament, în calitatea lor de reprezentanţi plenipotenţiari ai poporului Moldovei, faţă de valorile general-umane, dorinţa de a trăi în pace şi bună înţelegere cu toate popoarele lumii, conform principiilor şi normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional”, a subliniat Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.
CITIȚI și Socialiștii și comuniștii au părăsit demonstrativ sala de ședințe, când Parlamentul celebra 30 de ani de la adoptarea Constituției: „Nu-i momentul de motive solemne”
Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări în Senatul României a condus la Chișinău o delegație de senatori și deputați, care a participat, de asemenea, la Conferința practico-științifică „Constituția Republicii Moldova la 30 de ani și integrarea europeană”.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski