Liderul PLDM poate PRETINDE la funcția de PREMIER. „Poate ocupa orice funcție în stat”
Președintele Curții Constituționale (CC), Alexandru Tănase, admite că pot fi formulate suspiciuni de corupție la adresa oricui, dar susține că Hotărârea pronunțată pe 22 aprilie 2013, prin care liderului PLDM Vlad Filat i s-a interzis să mai ocupe funcția de premier, este una legală.
Tănase menționează că acum Vlad Filat poate ocupa orice funcție, inclusiv cea de premier.
„Ex-președintele R. Moldova, Petru Lucinschi, mi-a spus ceva și am să-l citez: „Nu e neapărat că cei de la Curte sunt cei mai deștepți, nu neapărat sunt cei mai înțelepți, nu neapărat au tot timpul dreptate, dar ei sunt cei care pun punct pe orice problemă”. Este o realitate de care trebuie de ținut cont. Oamenii au uitat, dar amintiți-vă ce debandadă era atunci, ce măcel. Acea hotărâre a oprit acel măcel. Cei care simpatizează un partid au avut o atitudine față de acea hotărâre, iar cei care simpatizează alt partid – altă atitudine”, a spus Tănase în cadrul unei emisiuni de la TV 7.
Președintele CC a menționat că e adevărat că împotriva oricui pot fi formulate suspiciuni de corupție, dar a explicat ce a stat la baza deciziei din 22 aprilie 2013: „CC a luat decizia respectivă pornind de la Hotărârea Parlamentului care este un act normativ”.
Referindu-se la decizia din 22 aprilie, Alexandru Tănase a precizat că, actualmente, Filat poate ocupa orice funcție, inclusiv să devină premierul R. Moldova. „Vorbeam de hotărârea din 22 aprilie. Domnul Filat a avut rezultate foarte bune în alegerile din 30 noiembrie. El acum poate fi prim-ministru. PLDM a rămas partid cu vocație majoritară în Parlament. El poate ocupa orice funcție în stat, oamenii l-au votat. În cazul în care ar avea loc alegeri anticipate, atunci aceiași oameni ar veni la guvernare”, a adăugat fostul prim-vicepreședinte al PLDM.
Alexandru Tănase a mai spus că a rămas prieten cu Vlad Filat și că ultimul nu i-a cerut niciodată ceva ilegal cât a fost în funcția de premier. „Am fost și suntem prieteni cu Vlad Filat. Am o relație instituțională. Nu mergem împreună la cumetrii sau la petreceri. E o relație care-mi permite să abordez anumite lucruri. Vlad Filat nu mi-a cerut niciodată nimic ce e ilegal. Nu-mi amintesc să-mi fi sugerat luarea unei decizii ilegale. Cât am fost ministrul Justiției, am avut susținere în Parlament, am schimbat o groază de legi. S-au făcut reforme foarte importante, iar unele dintre acestea au fost susținute și de comuniști”, a punctat sursa citată.
Chiar dacă a plecat din PLDM, Tănase a spus că are anumite afecțiuni față de acest proiect politic: „Am fost mulți ani în PLDM, am participat la crearea lui. E ca și cum ai avea un copil și, chiar dacă nu locuiești cu el, ai afecțiune față de el. Îmi pare rău că în sondaje lucrurile nu stau așa bine. Eu cred că PLDM are o șansă să-și revină. Șansa ar înseamnă instaurarea unei democrații interne, punerea în aplicare la baza tuturor deciziilor a mecanismelor statutare. Nu știu dacă aș reveni în PLDM, deoarece nu am auzit cazuri de revenire în asemenea situații”.
Totodată, președintele CC a recunoscut că fostul premier Iurie Leancă l-a invitat să adere în noul său proiect politic. „Am avut una-două discuții cu domnul Leancă la acest subiect. Eu sunt președintele CC”, a conchis Tănase.
Amintim că Curtea Constituțională a luat la 22 aprilie 2013 o decizie care a născut mari controverse. Printr-o hotărâre a CC se sugerează că Vlad Filat nu mai putea fi prim-ministru din cauza suspiciunilor de corupție care ar plana asupra sa și a Guvernului condus de el.
Fostul ministru al Justiției, Oleg Efrim, declara anterior că CC nu poate stabili pedepse. „Ceea ce s-a invocat acolo, corupție, aceasta este infracțiune. Urma cel puțin după asta să fie investigat, să fie pronunțat dacă a fost sau nu comportament coruptibil. Vlad Filat a avut de suferit în urma unei decizii politice, a unui târg între două partide care au luat o decizie politică de a demite Guvernul. Le-a venit în cap să își motiveze această demisie cu comportament coruptibil. La fel de coruptibili sunt toți miniștrii din Guvern, inclusiv eu. De ce el să suporte consecințe și eu, Iurie Leancă, alții nu”, a spus anterior Efrim într-o emisiune de la Unimedia.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni