Preşedinta Universităţii Harvard demisionează în urma polemicilor legate de plagiat şi antisemitism
Rectorul prestigioasei universităţi americane Harvard, Claudine Gay, a anunţat marţi că demisionează, în urma acuzaţiilor de plagiat şi unei audieri tensionate în Congresul american pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare, audiere desfăşurată în contextul tensionat al războiului din Fâşia Gaza, transmite France Presse, citată de Agerpres.
,,Cu inima grea, dar cu o dragoste profundă pentru Harvard, vă scriu pentru a vă anunţa că voi părăsi postul de preşedintă" a Universităţii Harvard, a notat Claudine Gay în scrisoarea de demisie publicată marţi.
În vârstă de 53 de ani, această profesoară de ştiinţe politice, devenită în luna iulie prima preşedintă de culoare a universităţii Harvard, a fost în ultimele săptămâni sub focul criticilor.
Ea a fost vizată de acuzaţii de plagiat legate de lucrările sale academice, acuzaţii evidenţiate de un website conservator, şi de criticile primite în urma răspunsurilor pe care în timpul unei audieri în Congres pe tema combaterii antisemitismului în campusurile universitare le-a dat parlamentarei republicane Elise Stefanik, care a asimilat apelurile unor studenţi la "Intifada" cu incitarea la "un genocid împotriva evreilor în Israel şi în lume".
Întrebată, de exemplu, dacă astfel de îndemne încalcă normele universitare, Claudine Gay a răspuns că aceasta "depinde de context", ceea ce a generat controverse.
,,A fost complicat pentru mine să văd că planează îndoiala asupra planurilor mele de a face faţă urii şi de a respecta rigoarea academică (...) şi înfricoşător să fiu ţinta atacurilor personale şi ameninţărilor legate de rasism", a explicat Claudine Gay în scrisoarea de demisie.
Peste 70 de congresmeni, printre care doi democraţi, plus foşti studenţi şi donatori de renume, i-au cerut să părăsească postul de rector al universităţii. Totuşi, ea a fost sprijinită de comunitatea academică, astfel că a reuşit la jumătatea lunii trecute să-şi păstreze acest post la care acum în final a renunţat.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică