Președinta Maia Sandu le cere, de la Washington, democrațiilor din Occident să nu le ofere infractorilor „refugii sigure” și să nu le permită folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor: „R. Moldova este supusă unui atac hibrid din partea Rusiei”
Eforturile actualei guvernări de la Chișinău de a combate corupția sunt subminate „grupuri corupte, susținute de Rusia”, care folosesc fondurile furate de la oamenii din R. Moldova pentru a submina eforturile de reformă, a destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern proeuropean ales democratic. De aceea, combaterea corupției este esențială pentru păstrarea democrației, voința politică de a opri corupția este foarte importantă, iar „democrațiile consacrate trebuie să regândească abordarea, pentru a nu le oferi infractorilor refugii sigure și pentru a nu permite folosirea bunurilor furate în jurisdicțiile lor”.
Mesajele au fost transmise marți de către Maia Sandu la Conferința Internațională Anticorupție, în cadrul Summitului pentru Democrație, care are loc la Washington. La eveniment participă și procurorul-șef Anticorupție de la Chișinău, Veronica Dragalin.
„Corupția, mai ales în funcțiile politice, a avut un efect devastator asupra R. Moldova. În 2014, republica noastră a trecut prin cea mai mare fraudă bancară din istorie, raportată la produsul intern brut al statului. Aproape 12% din PIB-ul republicii au fost furate în câteva luni. Gândiți-vă la toate investițiile ratate în urma acestei crime: în securitate energetică, infrastructură, educație sau sănătate. În aceeași perioadă, Parlamentul Republicii Moldova, instituțiile guvernamentale, băncile și judecătorii au făcut cârdășie pentru a spăla fluxuri financiare ilicite din Rusia, în valoare de zeci de miliarde. În acest caz, nu este vorba doar de oportunități ratate de a investi în bunăstarea cetățenilor noștri și în instituții mai puternice. Acest lucru a subminat securitatea noastră națională și a pus în pericol democrația noastră”, le-a spus Maia Sandu miilor de participanți la Conferință care au aplaudat-o în picioare.
Șefa statului a adăugat că s-a „simțit obligată” să confrunte direct problema corupției, care nu este „simplă” și „implică costuri personale și politice semnificative, deoarece oficialii corupți și sponsorii lor mobilizează resurse enorme pentru a se opune schimbării”.
„În pofida acestui fapt, este singura alegere sinceră și corectă. Multe dintre guvernele anterioare au ales să stea deoparte, s-au apucat de teme mai ușoare, au pasat problemele următorului guvern și au acceptat înțelegeri geopolitice corupte. Asta a pus R. Moldova pe un drum către o zonă gri a nelegiuirii și lipsei de perspective. Regula universală este simplă - dacă vrei cu adevărat să-ți schimbi societatea, să o îndrepți pe calea dezvoltării durabile, trebuie să ai curajul să abordezi corupția direct, peste tot, fără compromisuri sau amânări pe ziua de mâine. Trebuie să faci acest lucru cu hotărâre, astfel încât escrocii să înțeleagă că schimbarea este reală și că mișcările lor corupte vor primi un răspuns ferm. Trebuie să acționezi cu convingere. Iar atunci când conducerea unei țări manifestă o voință politică atât de puternică, comunitatea internațională trebuie să fie capabilă să o recunoască rapid și să fie pregătită să acționeze rapid pentru a o susține pe deplin. Asemenea oportunități politice nu trebuie ratate”, a punctat Maia Sandu.
Drumul către o „societate deschisă și liberă” costă R. Moldova, a adăugat șefa statului.
„R. Moldova este supusă astăzi unui atac hibrid din partea Rusiei pentru că a refuzat înțelegeri geopolitice tulburi, pentru că a făcut ferm și fără echivoc o alegere democratică, proeuropeană. Ca și în cazul Ucrainei, Rusia dorește să stopeze progresul nostru către o societate liberă. Chiar acum, grupuri corupte, susținute de Rusia, folosesc fondurile furate de la oamenii din R. Moldova pentru a submina eforturile noastre de reformă, a ne destabiliza instituțiile, a incita la violență și a răsturna un guvern proeuropean ales democratic. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru alegerea de a lupta împotriva corupției, de a fi democratici, proeuropeni și de a ne opune agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Dar poporul moldovenesc este hotărât să-și apere democrația și libertatea de a alege!”, a subliniat Maia Sandu.
Președinta R. Moldova a apreciat decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii, organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească - Vlad Plahotniuc și Ilan Șor - și a ținut să remarce că „sancțiunile ajută”.
„Avem nevoie de o transformare majoră pentru a ne asigura că democrațiile consacrate nu vor permite criminalilor să se simtă în siguranță în jurisdicțiile lor sau să folosească nestingherit banii furați acolo. Încet-încet, se închid toate portițele rămase. Din experiența noastră, vă pot spune că sancțiunile ajută. Salut, în acest context, decizia Guvernului SUA de a adăuga pe listele de sancțiuni doi escroci notorii, organizatori principali ai fraudei bancare, care se ascund în străinătate de justiția moldovenească. Privarea lor de capacitatea de a folosi nestingherit fondurile furate este un pas foarte mare spre tragerea lor la răspundere conform legii. Fac un apel către alte țări să urmeze acest exemplu de sancțiune”, a îndemnat șefa statului.
Potrivit Maiei Sandu, recuperarea activelor fraudate este obiectivul principal al actualei guvernări, proces care întâmpină dificultăți inclusiv din cauza faptului că și organele de drept, dar și sistemul judiciar au fost afectate de corupție. De asemenea, ea a îndemnat și celelalte state să pornească propriile investigații atunci când e vorba de criminali fugari și bunuri furate din alte state.
„Am pornit procesul de restabilire a integrității și independenței justiției noastre. Unii oficiali corupți au fost arestați. Alții au fugit din republică. Unele bunuri - cum ar fi Aeroportul din orașul Chișinău, capitala republicii, preluat în mod fraudulos - sunt treptat restituite statului și oamenilor. Cu toate acestea, nu putem câștiga această luptă atâta timp cât țările democratice încă permit mișcarea nestingherită a banilor furați și tolerează paradisurile on-shore și off-shore. De exemplu, majoritatea banilor proveniți din frauda bancară de un miliard de dolari și din schemele de spălare a banilor Rusiei au trecut granițele R. Moldova și au ajuns în zeci de jurisdicții ale țărilor economic dezvoltate. Dacă statele democratice urmăresc cu adevărat dezrădăcinarea corupției, ele ar trebui să-și revizuiască regulile privind gestionarea banilor furați. Și dacă statele democratice doresc să ajute democrațiile fragile să se recupereze mai repede după asemenea exoduri masive de capital, ele ar trebui să-și revizuiască regulile ce vizează restituirea activelor. Avem nevoie ca alte jurisdicții să conlucreze cu organele de drept din Republica Moldova. Vom progresa în lupta noastră împotriva corupției atunci când alte țări nu vor mai adăposti criminali fugari și bunuri furate din alte state”, le-a mai spus Maia Sandu participanților la Conferința Internațională Anticorupție de la Washington.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania