Președinta în exercițiu a OSCE, Elina Valtonen, la Chișinău: „Rusia folosește energia ca o armă. Decizia Gazprom de a stopa furnizarea de gaze în R. Moldova subminează stabilitatea economică și politică a statului și slăbește securitatea în regiune”
„Decizia Gazprom de a stopa furnizarea de gaze în R. Moldova vine să submineze stabilitatea economică și politică a țării și să slăbească securitatea în întreaga regiune”, este convinsă ministra de Externe a Finlandei, Elina Valtonen, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova în calitate de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Oficialul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă comune cu vicepremierul Mihai Popșoi, că „Rusia, inclusiv prin interpușii săi, Gazprom, folosește energia ca o armă”, iar momentul ales pentru întreruperea livrării gazelor ar avea legătură cu alegerile parlamentare ce urmează să aibă loc în acest an în R. Moldova.
Potrivit ministrei de Externe de la Helsinki, „R. Moldova este un stat foarte important nu doar pentru Finlanda, dar și pentru OSCE”.
„Suntem aici pentru a vă sprijini în această situație critică din punct de vedere energetic. Avem foarte mult potențial acum și pe viitor, pe care trebuie să-l explorăm în relațiile bilaterale. Noi ne așteptăm la acțiuni hibride din partea Rusiei la alegerile parlamentare din R. Moldova de anul acesta. Finlanda este gata să partajeze experiența de răspuns la acțiuni hibride. Pot să vă spun că am avut asemenea acțiuni în regiunea noastră”, a transmis Elina Valtonen.
Sursa citată a adăugat că, în calitate de președinte în exercițiu al OSCE, este „obligată” să avanseze procesul de reglementare transnistreană.
„Accentul va fi pe sprijinirea dialogului și încrederii. Finlanda susține o soluționare complexă și de durată a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu statut special pentru Transnistria”, a punctat ministra.
Vicepremierul Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, a opinat, în cadrul aceleiași conferințe de presă, că OSCE poate avea un rol în stabilirea arhitecturii de securitate în Europa.
„Toate eforturile autorităților de la Chișinău în ceea ce privește dosarul transnistrean sunt îndreptate spre menținerea unei situații calme și pașnice pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv evitarea unei crize umanitare. Războiul din Ucraina și consecințele acestuia afectează în egală măsură populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Deși dialogul nu este ușor și problemele sunt politizate artificial, poziția noastră fermă rămâne a fi soluționarea dosarului transnistrean doar prin cale pașnică, prin dialog politic și respectarea integrității teritoriale a R. Moldova și a hotarelor sale recunoscute internațional. Avansarea pe cale integrării europene a R. Moldova va influența pozitiv reintegrarea R. Moldova. La fel, suntem convinși că finalizarea retragerii necondiționate de pe teritoriul R. Moldova a trupelor militare ruse și stocurilor de muniție care staționează ilegal, fără consimțământul țării-gazdă, va conferi o dinamică pozitivă procesului de reintegrare a republicii”, a afirmat Mihai Popșoi.
Peste 600 de școli din R. Moldova utilizează deja catalogul electronic: Mai mult de 100 au renunțat în totalitate la catalogul pe hârtie
Însărcinatul cu afaceri al Moscovei în R. Moldova, convocat la sediul MAE: „Responsabilitatea pentru criza energetică din regiunea transnistreană revine exclusiv Federației Ruse și companiei Gazprom, care au decis să sisteze livrările de gaze”
Capacitatea comercială necesară pentru a acoperi 100% din consumul de energie electrică în ziua de 10 ianuarie, rezervată cu succes la hotarul cu România