Președinta Greciei, nevoită să-și întrerupă vizita de la Chișinău: „Grecia investește în dezvoltarea infrastructurii care va accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv prin livrarea neîntreruptă de gaze către R. Moldova”
Grecia a fost întotdeauna în favoarea aproprierii R. Moldova de Uniunea Europeană și a susținut fără rezerve acordarea statutului de țară-candidată pentru aderare la UE, fiind disponibilă să ajute autoritățile de la Chișinău în parcursul european și în crearea unui viitor democratic, prosper și sigur pentru cetățenii R. Moldova.
Mesajul a fost transmis astăzi la Chișinău de către președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, în cadrul unei conferințe de presă comune cu președinta Maia Sandu, care a debutat cu un minut de reculegere în memoria victimelor tragicului accident produs marți noaptea, după ce un marfar şi un tren de pasageri s-au ciocnit frontal în centrul Republicii Elene, iar numărul persoanelor decedate se ridică la câteva zeci.
Șefa statului elen a precizat că vizita sa în R. Moldova are loc într-o perioadă deosebit de critică în care sunt contestate valorile și principiile comune construite în Europa.
„Invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina a deschis răni vechi și a creat altele noi. Încălcarea flagrantă a dreptului internațional și politica revizionistă a Rusiei ne găsește uniți, astfel încât să prevaleze pacea, democrația și libertatea. (...) R. Moldova a simțit de la început consecințele războiului și ale crizei umanitare, oferind adăpost și ospitalitate ucrainenilor care și-au părăsit casele. Accentuăm în mod special faptul că autoritățile moldovenești au ajutat în operațiunea de salvare a populației civile. Fără acest ajutor prețios, salvarea acestor oameni ar fi fost deosebit de dificilă”, a accentuat oficialul de la Atena.
Președinta Katerina Sakellaropoulou a adăugat că a discutat cu Maia Sandu despre situația de securitate din regiune, dând asigurări că Grecia susține integritatea teritorială și suveranitatea R. Moldova, rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean și că va contribui la securitatea energetică a republicii noastre.
„În domeniul energiei, datorită eforturilor comune cu UE, R. Moldova este astăzi mai bine pregătită să facă față crizei energetice. I-am reiterat doamnei președinte Sandu că Grecia investește în dezvoltarea infrastructurii care va accentua rolul de pilon energetic în zonă, inclusiv prin livrarea neîntreruptă de gaze către R. Moldova. Ne-am ocupat și de perspectiva europeană a R. Moldova, care are o opțiune clară și dovedește o lăudabilă rezistență și abnegație în acest parcurs european ce urmează să-i asigure propășirea și bunăstarea poporului. Grecia a fost întotdeauna în favoarea aproprierii R. Moldova de UE și a susținut fără rezerve acordarea statutului de țară-candidată pentru integrare la Summitul European din iunie 2022. Vreau să vă asigur cu privire la disponibilitatea Greciei de a ajuta R. Moldova în parcursul european și în crearea unui viitor democratic, prosper și sigur pentru cetățenii R. Moldova”, a mai afirmat președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.
Oficialul de la Atena a adăugat că este nevoită să-și întrerupă vizita în R. Moldova și să se întoarcă în Grecia, fiindcă „gândurile noastre se duc în acest moment la tinerii oameni care se aflau în acel tren al morții”.
Președinta Maia Sandu a exprimat, la rândul său, condoleanțe pentru tragicul accident și a remarcat faptul că vizita președintelui Republicii Elene la Chișinău se produce după o pauză de mai bine de 20 de ani de la ultima vizită a unui președinte grec în R. Moldova.
„Anul trecut, statele noastre au semnat și au ratificat Acordul moldo-elen de protecție socială, care permite cetățenilor care au lucrat în ambele țări să primească pensie pentru stagiul acumulat în fiecare țară. Acordul a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023.
Suntem interesați de cooperarea moldo-elenă în domeniul energetic. Republica noastră a fost afectată grav de criza energetică, dar am reușit totuși să ne diversificam sursele de energie și vom investi în continuare în securitatea energetică a republicii. Anul trecut, R. Moldova a cumpărat, în premieră, gaze din surse alternative. De asemenea, statul nostru s-a sincronizat cu rețeaua europeană de energie electrică și a cumpărat electricitate de pe piața europeană. Acum suntem interesați să cooperăm în acest domeniu cu Grecia, care este în prezent un important hub energetic regional. Cooperarea noastră va viza atât achizițiile de gaze lichefiate, cât și transportarea acestora spre Moldova și mai departe”, a punctat Maia Sandu.
Șefa statului a adăugat că, în pofida crizelor cu care se confruntă republica noastră, R. Moldova este hotărâtă să rămână „parte a lumii libere”.
„Astăzi, prioritatea comunității internaționale este apărarea libertății și păcii în Europa. Trebuie să sprijinim Ucraina în acest război nedrept, să o ajutăm să oprească invazia și ocupația rusă. Iar odată cu restabilirea păcii, R. Moldova va pune umărul, alături de comunitatea statelor europene, alături de comunitatea internațională, la reconstrucția și consolidarea Europei libere”, a mai spus Maia Sandu.
Menționăm că în Grecia locuiesc circa 20 de mii de cetățeni ai R. Moldova.
Restricțiile privind accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău, ANULATE din 23 noiiembrie
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"