Președinta ANI, despre primele dosare de rezonanță privind confiscarea averilor nejustificate, trimise în judecată: „Nu este ușor, dar nici imposibil”
Societatea din R. Moldova așteaptă finalitate în cazurile ce vizează averile nedeclarate de demnitari și funcționari publici, incompatibilitățile de funcție sau conflictele de interese, recunoaște președinta Autorității Naționale de Integritate (ANI), Rodica Antoci, dar spune că acest proces nu este unul „ușor”.
Într-o declarație făcută publică de Ziua Internațională Anticorupție, marcată pe 9 decembrie, Rodica Antoci dă asigurări că instituția pe care o conduce va depune eforturi pentru a înregistra primele confiscări de avere din R. Moldova.
CITIȚI și DOC // Deputat și președinte de fundație: Dumitru Diacov prins din nou pe picior greșit. Riscă să rămână fără o parte din avere și să nu mai ocupe o funcție publică timp de trei ani
„Întreprindem toate măsurile și acțiunile legale posibile pentru a apăra actele de constatare în instanțele de judecată și a face dreptate pe cazurile în care figurează subiecții noștri de control. Unii dintre care încă se mai află în funcții sau chiar promovați. Reprezintă o premieră și pentru noi procedurile de confiscare a averii. Avem deja în instanță primele dosare de rezonanță pentru confiscarea averilor nejustificate în folosul statului. Nici la acest capitol nu este ușor, dar nici imposibil. Mă bazez pe profesionalismul și dedicația juriștilor din cadrul Autorității, care sunt foarte implicați și în acest proces pentru a înregistra primele confiscări de avere în republica noastră”, se arată în declarația semnată de președinta ANI.
Rodia Antoci a ținut să sublinieze că succesul în această misiune nu depinde doar de instituția pe care o conduce.
CITIȚI și DOC // Ex-directorul SPPS nu a declarat aproape 1 000 000 de lei și riscă să rămână FĂRĂ o parte din avere. Scuza găsită de Anatol Golea: Mama sa donează de sărbători membrilor familiei câte 50 de mii de lei
„Competența ANI se încheie cu actul de constatare, după care intervin atribuțiile altor instituții. Totuși, suntem deschiși spre cooperare cu toate instituțiile de control și anticorupție pe segmentul ce vizează încălcările de ordin penal, fiscal etc. Țin foarte mult la munca pe care o fac inspectorii de integritate. Poate nu întotdeauna rezultatele lor sunt îmbucurătoare pentru voi, dar, deseori, unele acte de constatare a încălcărilor sunt întocmite sub presiuni și acțiuni de intimidare, care vin din partea subiecților noștri de control. Ceea ce îi menține la ANI pe cei 26 de inspectori de integritate sunt curajul și determinarea. Am toată încrederea că deciziile inspectorilor de integritate sunt luate în baza cadrului legal și în mod asumat”, a încheiat Rodica Antoci.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2