Presa rusă scrie despre „minimum” NOUĂ observatori ruși care voiau să ajungă în Transnistria, INTERZIȘI în R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău TAC: „Încearcă să evite critici din partea Moscovei”
UPDATE // Poliția de Frontieră anunță că, de la începutul lunii decembrie curent, de la granița R. Moldova au fost întoarse în total 11 persoane din Federația Rusă care nu și-au putut justifica scopul vizitei în republica noastră.
Mai multe detalii AICI.
Cel puțin nouă cetățeni ai Federației Ruse, care veneau în R. Moldova pentru a participa în calitate de observatori la așa-zisele alegeri prezidențiale din Transnistria, au fost întorși de la Aeroportul Internațional Chișinău.
Cifra este prezentată de presa de la Moscova, cu referire la statistica deținută de Ambasada Federației Ruse la Chișinău.
Printre persoanele întoarse de la frontieră se numără politologul rus Natalia Narocinițkaia, Vladimir Juravlev și Pavel Pojigailo de la Camera Civică a Federației Ruse, fapt ce a stârnit nemulțumirea purtătorului de cuvânt al diplomației ruse.
De partea cealaltă, autoritățile de la Chișinău refuză ostentativ să comenteze situația și să spună câți observatori din Rusia au fost împiedicați să ajungă la scrutinul ilegal de la Tiraspol.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Daniel Vodă, ne-a sugerat să aflăm datele de la Poliția de Frontieră, autoritatea care emite astfel de notificări.
Raisa Novițchi de la Poliția de Frontieră a solicitat Ziarului NAȚIONAL să trimită „scrisoare oficială” la adresa instituției pentru a afla o cifră, or poziția autorităților este clară: „Nu comentăm informațiile (apărute în presa rusă - n.r.)”.
Analiștii de la Chișinău consideră justificate acțiunile autorităților R. Moldova în privința observatorilor pentru scrutinul ilegal din Transnistria, dar cred că nu vor să vorbească despre acest lucru pentru a „evita posibile critici ale Moscovei”.
„Acțiunile autorităților sunt justificate, deoarece aceste persoane, participând la așa-numitele alegeri în calitate de „observatori”, sfidează suveranitatea și integritatea R. Moldova. Consider că oricine participa la acest simulacru trebuia să fie întors de la frontieră. Tăcerea poate fi explicată prin faptul că autoritățile încearcă să evite posibile disensiuni sau critici din partea Moscovei”, a declarat analistul politic Veaceslav Berbeca pentru Ziarul NAȚIONAL.
Menționăm că duminică, pe 12 decembrie, la Tiraspol a avut loc un așa-zis scrutin prezidențial cu doi candidați, la care ar fi parcticipat circa 35% dintre locuitorii regiunii. La alegerile ilegale ar fi participat observartori din Rusia, inclusiv deputați, dar și din alte regiuni separatiste, cum ar fi Carabahul de Munte.
Diplomația de la Chișinău a îndemnat partenerii externi să se abțină de la delegarea observatorilor și participarea la așa-numitele „alegeri prezidențiale” din Transnistria.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md