Presa loială Kremlinului l-a dat de gol pe Vicol, cel care intenționa să livreze gaze în Transnistria „de la traderi europeni”, audiat de SIS: Pion în jocul Moscovei, la fel ca și compania din Cipru
SCOP // „Gazprom” a sistat livrările de gaze naturale către Transnistria, iar Moscova vrea acum să le reia într-un volum insuficient pentru producerea energiei electrice în stânga Nistrului destinate malului drept, cu scopul de a provoca majorări de prețuri în preajma alegerilor parlamentare, dar și nemulțumirea populației vizavi de guvernarea proeuropeană a R. Moldova
Moscova a creat problema și tot ea încearcă să propună scheme obscure de a livra gaze în Transnistria, regiunea separatistă a R. Moldova pe care a lăsat-o în frig și întuneric în plină iarnă.
„Soluțiile” enunțate în ultimul timp de pretinșii lideri de la Tiraspol sau reprezentanții companiilor „dornice” să livreze gaze în Transnistria nu sunt decât noi indicații ale Kremlinului care, potrivit autorităților de la Chișinău, urmărește să destabilizeze situația din R. Moldova în preajma alegerilor parlamentare din acest an.
Volum de gaze înjumătățit
Mai exact, „Gazprom” a sistat livrările de gaze către Transnistria de la 1 ianuarie 2025, invocând sistarea tranzitului pe teritoriul ucrainean. Președinta Maia Sandu a declarat că rușii puteau continua livrările prin rute alternative, conform contractului pe care „Gazprom” l-a semnat cu „Moldovagaz” și care este valabil până în septembrie 2026.
Abia în a doua jumătate a lunii ianuarie curent au fost enunțate două scenarii de reluare a livrărilor de gaze către Transnistria, pe care și le-ar dori rușii și transnistrenii, dar în ambele cazuri este vorba despre un volum de 3 – 3,1 milioane de metri cubi de gaze pe zi din cei 5,7 milioane livrați în până la 1 ianuarie 2025, diferența fiind folosită pentru a produce energie electrică pentru malul drept al Nistrului.
Planul rus de destabilizare a R. Moldova transpare inclusiv din textele publicate de presa loială Kremlinului dedicate subiectului livrărilor de gaze către Transnistria.
Contractul „comercial” al lui Vicol, parte a înțelegerii dintre Moscova și Tiraspol
Astfel, deși Arcadie Vicol, proprietarul companiei „Natural Gaz DC” SRL, a negat vehement, într-un interviu acordat recent Ziarului NAȚIONAL, că ar pune umărul la realizarea planului Federației Ruse în raport cu R. Moldova și că ar fi vorba doar de un „contract comercial” încheiat cu „Tiraspoltransgaz”, ziarul „Kommersant” de la Moscova l-a contrazis.
CITIȚI și INTERVIU // Planul Moscovei, la suprafață. „Salvatorul” regimului separatist de la Tiraspol, care intenționează să livreze gaze naturale în stânga Nistrului, audiat la SIS: „Necesitățile lor sunt de la 2 până la 3 milioane de metri cubi pe zi”
„Pe 15 ianuarie, șeful Transnistriei, Vadim Krasnoselski, după o vizită la Moscova, a declarat că Federația Rusă este pregătită să reia aprovizionarea cu gaz în regiune, ca parte a asistenței umanitare. La acea vreme, acesta nu a precizat nici momentul reluării aprovizionării, nici traseul posibil. După cum scria Kommersant pe 15 ianuarie, Moscova și Tiraspolul explorau opțiunea de a cumpăra gaze pe piața spot europeană din ianuarie până în aprilie în valoare de până la 3 milioane de metri cubi pe zi prin intermediul companiei intermediare Natural Gaz DC. S-a propus compensarea costurilor acestor achiziții din bugetul rus, care, conform estimărilor Kommersant, ar putea costa 164 de milioane de dolari”, cităm din articolul ziarului apropiat autorităților ruse.
„Afacerea” lui Vicol, audiat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) prin prisma trădării de patrie, a picat, având în vedere că, potrivit legislației R. Moldova, doar „Moldovagaz” poate livra gaze în Transnistria, conform contractului în vigoare cu „Gazprom”.
Legăturile „Gazprom” cu firma din Cipru care vrea să livreze gaze în Transnistria
Miercuri, pe 22 ianuarie, același „Kommersant” anunța o nouă „propunere” de a relua livrările de gaze către regiunea transnistreană, de la 1 februarie curent, prin intermediul companiei „Ozbor Enterprises” din Cipru, care a rezervat capacitatea de 3,1 milioane de metri cubi de gaze pe zi până la punctul de intrare „Strandja-2”, situat la granița dintre Turcia și Bulgaria. Astfel, Federația Rusă ar urma să reia livrările de gaze către Transnistria prin conducta alternativă „Turkish Stream”.
Și în acest caz, „Kommersant” a scris despre „ajutor umanitar” din partea Rusiei pentru Transnistria, estimat la 160 de milioane de dolari.
Legăturile „Ozbor Enterprises” cu „Gazprom” sunt la suprafață.
Portalul românesc Profit.Ro a scris că „Ozbor Enterprises” operează pe piața locală ca importator și exportator de gaze. În aprilie 2024, compania a primit statutul de membru aloperatorului pieței de gaze din Ungaria.
Tranzacționarea gazelor la „Ozbor Enterprises” este gestionată de Miroslav Stojanovic, care, potrivit profilului său LinkedIn, a lucrat la „Gazprom” din 2017 până în 2022 și anterior a fost manager de aprovizionare cu gaze pentru „WIEE”, companie controlată indirect „Gazprom” prin „Gazprom Germania”.
Daniel Vodă: „Rusia creează, prin Gazprom, soluții artificiale și inventează probleme care nu există”
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a anunțat miercuri că autoritățile R. Moldova nu au fost informate despre noi soluții de aprovizionare cu gaz a regiunii transnistrene.
CITIȚI și Guvernul de la Chișinău, reacție la noul plan al Rusiei, dezvăluit de „Kommersant”: „Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în R. Moldova”
„Pentru autoritățile de la Chișinău este evident că Rusia se află în spatele oricărei soluții speculative propuse de Tiraspol sau promovate de presa federală de la Moscova. Criza umanitară din regiunea transnistreană este creată și menținută artificial de Rusia cu scopul de a produce un conflict intern în Republica Moldova. În fiecare zi, Federația Rusă, regimul ei de la Tiraspol inundă spațiul informațional cu tot felul de informații și scenarii despre intermediari, fără a livra gaze sau a face rezervări pe conductele existente. Soluția e simplă și poate fi aplicată chiar azi - Gazprom să livreze gazele naturale către Moldovagaz, conform contractului. Rusia creează, prin Gazprom, soluții artificiale și inventează probleme care nu există. În acest timp, oamenii din regiune nu au căldură, iar deconectările în evantai continuă”, a comentat Daniel Vodă.
Aceeași sursă a precizat că Guvernul a solicitat oficial, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe, Ambasadei Rusiei la Chișinău să informeze care sunt companiile ce ar urma să participe la eventuala reluare a livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană.
„Un răspuns nu a fost oferit până în acest moment. Odată primite răspunsurile, vom verifica entitățile implicate în conformitate cu legislația Republicii Moldova și cea internațională”, a punctat Daniel Vodă.
Autoritățile de la Chișinău au propus anterior ca „Moldovagaz” să achiziționeze gaze naturale de pe bursa din Republica Moldova și să-l livreze în regiunea transnistreană.
Menționăm că malul drept al Nistrului nu duce lipsă de gaze naturale și energie electrică, dar prețurile au fost majorate simțitor. În schimb, locuitorii din Transnistria au parte de deconectări ale energiei electrice câte cinci ore în fiecare zi.
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei