22:08:58 22.11.2024
Stiri

Presa de la Washington: Ruşii ar putea să invadeze Europa în septembrie. Cum ar trebui să reacţioneze SUA?

Actualitate 04.09.2017 11:30 Vizualizări5340 Autor: Ziarul National


Presa de la Washington: Ruşii ar putea să invadeze Europa în septembrie. Cum ar trebui să reacţioneze SUA? Sursa: ziare.com

Unul dintre cele mai importante evenimente ale lunii în Europa este reprezentat de exerciţiile militare pe care Rusia le va efectua în Belarus, în perioada 14-20 septembrie. Ţările din regiune, dar şi cele occidentale, sunt îngrijorate din cauza acestor manevre militare de amploare conduse de Moscova.

Publicaţia americană Washington Examiner scrie că „Rusia ar putea fi pe cale să invadeze Europa” şi prezintă modul în care Statele Unite ar trebui să răspundă.

Sursa citată notează că, în cadrul exerciţiilor militare Zapad-2017, se va testa capacitatea armatei ruse de a conduce o ofensivă militară. Acesta este exact felul de operaţiune pe care Rusia l-ar folosi pentru a invada Europa, scrie jurnalistul american Tom Rogan, specializat în politică externă.

Polonia şi statele baltice au cele mai mari emoţii

Noutatea nu este reprezentată de faptul că ruşii fac exerciţii militare, ci de locul în care acestea se vor desfăşura şi de amploarea forţelor implicate. Ruşii au înaintat cifre cuprinse între 10.000 - sau chiar şi mai puţin - de militari şi 13.000, însă numărul real ar putea ajunge chiar la 100.000 de oameni.

În plus, vor fi şi unităţi de vehicule blindate şi de artilerie, precum şi avioane de luptă. Şi, cel mai interesant, forţele armate vor efectua exerciţiile în Belarus. Această alegere este menită să trimită un mesaj deosebit către NATO, subliniază sursa citată.

De asemenea, rezervişti ruşi au fost chemaţi şi în enclava rusă Kaliningrad, astfel că Polonia, unul dintre cele trei state membre NATO vecine cu Rusia şi Belarus, ar putea fi lovită repede de forţele ruse care participă la Zapad-2017, mai susţine Rogan.

Kaliningradul ar putea fi o zonă crucială pentru a pătrunde în Polonia şi pentru aprovizionare, în cazul unei invazii militare, iar forţele poloneze de pe frontul estic ar urma să fie încercuite, adaugă sursa citată. Însă Polonia nu este singurul stat NATO ameninţat în urma exerciţiilor Zapad, ci şi cele trei state baltice Estonia, Letonia şi Lituania sunt foarte vulnerabile.

Intenţia lui Putin ar fi, mai scrie Washington Examiner, să obţină o victorie care să împartă NATO între cei care vor un răspuns militar şi cei, precum Germania, care probabil ar considera o contraofensivă ca fiind prea riscantă.

În plus, susţine Rogan, deşi NATO ar intercepta comunicaţiile ruseşti cu puţin timp înainte de atac, dacă acele ordine ar fi trimise de la Moscova din scurt, nu ar rămâne prea multe de făcut pentru NATO.

Mai mult, forţele de reacţie rapidă din Europa ale NATO sunt evident incapabile să învingă o invazie rusească, ca urmare a investiţiilor slabe în apărare la nivelul continentului. De asemenea, Putin adoră faptul că mulţi dintre cetăţenii Uniunii Europene se opun unui răspuns militar al NATO în baza Articolului 5 privind apărarea comună.

Statele Unite trebuie să conducă apărarea Europei

Şi toate acestea cer o iniţiativă decisivă a SUA. În primul rând, forţele americane trebuie să conducă acţiunile defensive ale NATO. Apoi, Marea Britanie şi Franţa ar trebui să-şi detaşeze forţele de răspuns rapid în Polonia, în timp ce Germania şi Olanda ar trebui să-şi pună în aşteptare forţele armate.

În continuare, sursa citată trece în revistă mai multe mutări militare pe care SUA ar trebui să le facă, în principiu în Italia şi în Marea Mediterană. Şi, în cele din urmă, fiecare stat NATO capabil ar trebui să trimită avioane militare în statele baltice sau Polonia.

Împreună cu aceste detaşări, care ar trebui făcute public, Trump ar trebui să ceară din nou statelor membre NATO să-şi intensifice planurile de a alocă 2% din PIB apărării. Liderul de la Casa Albă ar trebui să le transmită că, dacă nu o fac, SUA vor fi nevoite să-şi mute formaţiuni militare importante aflate în Europa - din ţări precum Germania sau Italia în ţări precum Marea Britanie sau Polonia, care au alocat un procent de doi la sută din PIB apărării.

Impactul colectiv al acestor răspunsuri militare şi politice ar trebui să fie dublu: ar trebui să-i arate lui Putin că NATO este pregătită să lupte şi, prin cei 2% cheltuiţi, că NATO se întăreşte.

Însă este deosebit de important ca Trump să evite orice echivoc privind respectarea Articolului 5 al Tratatului NATO - atacul împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor.

Deşi o astfel de invazie a ruşilor în Europa este totuşi puţin probabilă, această ameninţare nu ar trebui să fie exclusă, încheie sursa citată. Putin este dispus să-şi asume riscuri mari pentru a spori puterea şi prestigiul Rusiei, astfel că trebuie să ne pregătim pentru ce e mai rău, mai scrie Washington Examiner.

Sursa: ziare.com

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md