Presa de la Moscova se întreabă de ce așa-zisele autorități de la Tiraspol, cu datorii de circa opt miliarde de dolari către „Gazprom”, nu se agită vizavi de problema gazelor: „Au primit garanții de la Moscova că Transnistria nu va rămâne fără gaze”
„Gazprom” va livra gaze naturale R. Moldova pentru a asigura inclusiv Transnistria, care consumă de 1,5 ori mai multe gaze decât partea dreaptă a Nistrului.
Concluzia este făcută într-un articol publicat în „Eho Rossii” intitulat „De ce (R.) Moldova nu vrea să recunoască datoria față de Gazprom”.
Autorii textului amintesc despre ultimatumul anunțat recent de Serghei Kuprianov, reprezentantul „Gazprom” privind achitarea, în decurs de o lună, de către R. Moldova, a unei pretinse datorii de 709 milioane de dolari. În caz contrar, a amenințat Kuprianov, R. Moldova va rămâne fără gaze de la 1 decembrie.
Publicația arată că R. Moldova nu recunoaște această datorie, fiindcă „Moldovagaz” este controlată de „Gazprom”, care deține aproape 64% din acțiunile companiei-fiică de la Chișinău, și nu este clar cum a fost acumulată.
CITIȚI și VIDEO // Discurs de RĂZBOI la principalul post rusesc de televiziune: „Sunt adeptul unei abordări DURE în raport cu R. Moldova. Rusofobia trebuie tratată cu ÎNGHEȚURI și prețuri de piață la gaze. Același lucru este valabil și pentru Ucraina”
Prin comparație, autorii amintesc de datoria de circa opt miliarde de dolari a Transnistriei pentru gazul consumat și neachitat.
„Reiese că această cifră astronomică nu este o problemă pentru „Gazprom”. Compania are acționari internaționali în fața cărora trebuie să raporteze. „Gazprom” este un jucător serios la bursele internaționale și opt miliarde de dolari este o cifră serioasă chiar și pentru o asemenea mașinărie ca „Gazprom”. Dar „Gazprom” tace despre cele opt miliarde. Problemă au devenit cele 700 de milioane de dolari, datoria R. Moldova, inclusiv penalitățile, care brusc îi trebuie „Gazpromului”. Asta e politică în stare pură”, cităm din articol.
„Eho Rossii” îl contrazice, astfel, și pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, care a spus „că nu poate fi vorba de politică” în acest caz, ci doar despre „negocieri comerciale”.
CITIȚI și Maia Sandu, despre PREȚUL plătit de „Energocom” pentru procurarea gazelor din surse alternative: „Dacă „Gazprom” livra volumele necesare, mai ales că plătim prețul de piață, atunci nu era nevoie de procurat gaze din surse alternative”
Autoritorii articolului țin să sublinieze faptul că, deși în Transnistria locuiesc circa 450 de mii de oameni, iar pe malul drept al Nistrului – 2,6 milioane, consumul de gaze din regiunea transnistreană este de 1,5 ori mai mare decât în cealaltă parte a fluviului. Explicația ar fi că, din anul 2018, în regiune au început să funcționeze fabricile de criptovalută ale lui Igor Ceaika, fiul fostului procuror general al Rusiei și partener al lui Igor Dodon, care „mănâncă” o cantitate importantă de gaze naturale.
Aceeași sursă remarcă faptul că astăzi în Transnistria nimeni nu simte un pericol al sistării livrărilor de gaze din partea „Gazprom”.
„Liniștea conducătorilor transnistreni poate fi explicată printr-un singur lucru: au primit garanții de la Moscova că Transnistria nu va rămâne fără gaze. Dar în această republică nerecunoscută nu există companii care să aibă înțelegeri contractuale cu „Gazprom”. Transnistria a primit gaz de al compania-fiică a acesteia, „Moldovagaz”. Și, din câte se vede, va primi în continuare, așa cum va primi și partea dreaptă a Nistrului. „Gazprom” nu își poate permite să ia decizii politice, să lase în voia sorții regiunea transnistreană. Să așteptăm știrea „senzațională” că, în pofida tuturor greutăților, Moscova și Chișinău totuși s-au înțeles?”, întreabă „Eho Rossii”.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md