Ponta și Gaburici au semnat un document care prevede realizarea proiectelor de interconectare a reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din R. Moldova şi România
Premierul României Victor Ponta a efectuat astăzi o vizită în R. Moldova la invitația prim-ministrului R. Moldova, Chiril Gaburici. Cei doi șefi de Guvern au semnat un Memorandum de Înţelegere între Guvernul R. Moldova şi cel al României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din R. Moldova şi România. Chiril Gaburici și Victor Ponta au discutat și despre alte proiecte ce vizează relațiile bilaterale dintre cele două state.
„România rămâne cel mai hotărât susținător și unul necondiționat al parcursului european al R. Moldova, al parteneriatului nostru cu totul și cu totul special. Aceasta este datoria noastră, de a lucra împreună, pentru ca oamenii de pe ambele maluri ale Putului să aibă o societate democratică, prosperă, lucru extrem de important”, a spus Victor Ponta.
„Pentru anul 2015 sunt importante proiectele concrete și realizabile pe termen scurt și mediu cu privire la interconectarea energetică. Și anume, să aveți mereu două surse de gaze și de energie electrică, pentru ca să aveți posibilitatea să o accesați pe cea care este mai bună și mai sigură. România are resursele necesare și este capabilă să asigure acest lucru. Companiile noastre de energie au avut, în anul 2014, profituri importante și putem să investim în Republica Moldova”, a mai declarat prim-ministrul României.
La rândul său, Chiril Gaburici a ținut să accentueze că, în anul 2014, România a devenit principalul partener extern al R. Moldova. „Exportul de produse agricole din România a înregistrat creșteri semnificative. Prioritatea de azi a fost semnarea Memorandumului de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică dintre R. Moldova și România. Odată cu aceasta, se creează premise pentru integrarea R. Moldova pe piața energetică a Uniunii Europene. Realizarea interconexiunilor pe piaţa de gaze naturale şi energie electrică nu înseamnă renunţarea la alţi furnizori tradiţionali de gaze naturale şi energie electrică, dar asigură diversificarea acestor surse şi securitatea energetică a R. Moldova. Considerăm acest proiect unul de importanță strategică pentru republică”, a spus Gaburici.
Proiectele de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 de milioane de euro, dintre care 421 de milioane de euro pe teritoriul R. Moldova.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”