Premierul Recean, discuții cu reprezentanta UNHCR în R. Moldova: Agenția ONU va susține Guvernul în cazul declanșării unei crize umanitare ce ar putea afecta circa 300 de mii de cetățeni din Transnistria, dacă Rusia îi va lăsa fără gaze
Organizația Națiunilor Unite (ONU) va susține Guvernul R. Moldova în consolidarea mecanismelor de protecție socială a cetățenilor și gestionarea cu succes a provocărilor, în cazul declanșării unei crize umanitare, de la 1 ianuarie 2025.
Asigurările au fost date astăzi premierului Dorin Recean de către noua reprezentantă a Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova, Anne-Marie Deutschlander.
Prim-ministrul Dorin Recean a vorbit, în cadrul întâlnirii de la Guvern, despre potențiala criză umanitară care se poate declanșa în stânga Nistrului, în cazul în care Federația Rusă va sista livrările de gaze în regiune.
„Această criză ar afecta circa 300 de mii de cetățeni moldoveni din regiunea transnistreană, care riscă să rămână fără gaz, electricitate, dar și bani suficienți pentru a procura produsele de bază”, transmite Guvernul.
De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre integrarea socială a refugiaților ucraineni care au decis să rămână în R. Moldova, dar și despre importanța menținerii capacității de pregătire și răspuns la urgențe din partea statului.
CITIȚI și Stare de urgență // „Acțiuni mici, dar cu impact mare ne pot ajuta să salvăm și energia, și banii”: Guvernul R. Moldova a lansat campania națională de informare „Economisește energia - plătește mai puțin”
Șeful Executivului a apreciat contribuția agenției ONU la dezvoltarea unor instrumente eficiente, în vederea protecției persoanelor care au fugit de războiul din Ucraina, menționând că și în prezent autoritățile rămân concentrate pe continuarea programelor umanitare, facilitarea angajării refugiaților în câmpul muncii și susținerea integrării copiilor refugiați în sistemul educațional.
Amintim că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență începând cu 16 decembrie, astfel încât autoritățile să poată acționa prompt în cazul în care Federația Rusă nu va mai livra cei 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi în regiunea transnistreană, de la 1 ianuarie 2025, când expiră contractul de tranzit încheiat între Ucraina și Rusia.
Malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze pentru tot sezonul rece, însă procură energia electrică de la centrala de la Cuciurgan, care este produsă din gazele trimise de Rusia în regiunea transnistreană.
VIDEO, FOTO // A.S.I.C.S., partener al Europeanului de Judo U23: „Le suntem recunoscători și pentru faptul că au oferit burse tinerilor judocani, care în 2025 sperăm că o să-i vedem pe tatami la Campionatul European”
Malul drept al Nistrului, asigurat cu gaze naturale, dar vulnerabil în ceea ce privește acoperirea consumului de energie electrică: Contractul cu MGRES expiră la finele lunii decembrie, iar infrastructura Ucrainei poate fi bombardată oricând de ruși
Premierul Recean, discuții cu reprezentanta UNHCR în R. Moldova: Agenția ONU va susține Guvernul în cazul declanșării unei crize umanitare ce ar putea afecta circa 300 de mii de cetățeni din Transnistria, dacă Rusia îi va lăsa fără gaze