Premierul Recean a scos în vileag numele a doi JUDECĂTORI, care ar tergiversa tragerea la răspundere a unor persoane implicate în FURTUL MILIARDULUI, inclusiv Plahotniuc: „Haideți să dăm tot la colhoz, căci acolo se fură și nimeni nu e responsabil…”
Prim-ministrul Dorin Recean a arătat astăzi cu degetul spre două judecătoare, care ar tergiversa intenționat tragerea la răspundere penală a persoanelor implicate în frauda bancară, inclusiv a fugarului Vladimir Plahotniuc. Criticat anterior de Asociația Judecătorilor din R. Moldova că ar fi încălcat principiul separației puterilor în stat când a criticat public alți magistrați, Recean a menționat că nu va ezita să spună numele judecătorilor care ar emite decizii ilegale.
Potrivit lui Recean, judecătoarele Angela Catană și Ludmila Beșliu ar încerca, prin deciziile luate zilele trecute, să acopere frauda bancară.
„Una dintre problemele pe care trebuie să le rezolvăm, și nu de aceea că trebuie să ne integrăm în Uniunea Europeană, este reforma justiției și curățarea justiției. Eu am observat reacțiile publice data trecută, dar voi continua să dau nume. Judecătoarea Angela Catană a dispus că Banca Națională a Moldovei (BNM) este civilmente responsabilă în dosarul legat de frauda bancară, acolo unde procurorii învinuiesc factorii decizionali din BNM că au admis și au contribuit la furtul miliardului. Să vă explic ce înseamnă civilmente: Ion fură de la Vasile, Vasile caută justiție și se adresează justiției, iar justiția dispune că nu Ion să acopere prejudiciul lui Vasile, dar familia lui Vasile să achite prejudiciul. Asta e complet inacceptabil într-o societate normală”, a menționat Recean în cadrul ședinței Guvernului R. Moldova.
Premierul s-a referit și la judecătoarea Ludmila Beșliu, care a dispus ca o cauză de învinuire a lui Vlad Plahotniuc să fie comasată și conectată la o altă cauză aflată pe rolul instanței din anul 2021, în care șapte persoane acuzate în dosarul care vizează frauda bancară au statut de inculpat. Decizia a fost luată la cererea avocaților lui Plahotniuc.
„O mai avem și pe judecătoarea Ludmila Beșliu, care a decis că dosarul unui inculpat în „furtul miliardului”, Plahotniuc, să fie comasat la un dosar mai mare. Asta cum era anterior: haideți să dăm tot la colhoz, căci acolo se fură și nimeni nu e responsabil. Or intenția este ca toate aceste procese să se deruleze la nesfârșit. Voi continua să dau nume, indiferent câte proteste și nemulțumiri vor fi de la diferite asociații, care în loc să se ocupe de integritatea procesului... Eu nu am văzut ca lumea să iasă cu declarații și să spună foarte clar când judecătorii greșesc. Eu vreau să încurajez judecătorii onești, judecătorii curajoși să facă un pas înainte și noi gradual să curățim justiția de corupție”, a conchis Recean.
Amintim că Dorin Recean a fost taxat dur de Asociația Judecătorilor din R. Moldova, după ce premierul a îndemnat societatea, în debutul ședinței Guvernului din 13 decembrie 2023, să rețină numele a trei magistrați de la Curtea de Apel Chișinău, care au anulat decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) din 3 noiembrie curent prin care Partidul „Șansă”, afiliat fugarului Ilan Șor, a fost exclus din alegerile locale generale din 5 noiembrie.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova