Premierul Recean a denunțat, la Forumul de la Davos, atacurile hibride din partea Rusiei: „R. Moldova a fost ținta unei fraude fără precedent – alegerile din anul 2024 au fost marcate de corupere electorală și cumpărare de voturi”
R. Moldova s-a confruntat, la ultimele scrutine electorale, cu interferențe străine „fără precedent”, a informat premierul Dorin Recean participanții la panelul dedicat alegerilor, desfășurat miercuri în cadrul Forumului Economic de la Davos.
Șeful Executivului s-a referit la atacurile hibride din partea Federației Ruse și acțiunile prin care Kremlinul a încercat să perturbe procesele democratice din R. Moldova.
Potrivit premierului, în perioada electorală, propaganda și dezinformarea a căpătat amploare, iar narativele false au fost diseminate pe larg pentru a compromite scrutinul.
„Republica Moldova a fost ținta unei fraude fără precedent – alegerile din anul 2024 au fost marcate de corupere electorală și cumpărare de voturi de către grupări criminale. Am fost martorii unor acțiuni și campanii de dezinformare menite să divizeze societatea, să influențeze opinia publică și să submineze încrederea în instituțiile statului”, a reportat șeful Guvernului de la Chișinău.
CITIȚI și R. Moldova și Ucraina, eforturi comune de securizare a pieței energetice din cele două state: Planurile, discutate de premierul Dorin Recean și directorul celei mai mari companii energetice din Ucraina, la Davos
Dorin Recean a subliniat că, având în vedere tehnologia disponibilă, problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false.
„Cel mai important este să continuăm să investim în educație și în dezvoltarea gândirii critice, astfel încât oamenii să fie mai puțin manipulați. Dezinformarea nu are hotare și rămâne o provocare globală, care necesită soluții colective”, a spus premierul.
Amintim că reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au raportat la ultima ședință a Consiliului Suprem de Securitate, care a avut loc pe 20 ianuarie curent, că a aprobat decizii de aplicare a sancțiunilor contravenționale în valoare de 10,8 milioane de lei și a inițiat 30 de cauze penale, dintre care patru au fost înaintate instanței, toate vizând corupția electorală de la referendumul pentru integrare europeană și alegerile prezidențiale din octombrie 2024.
De asemenea, CNA a identificat 57 de persoane implicate în distribuirea resurselor financiare ilegale, parte a unui grup criminal condus de Ilan Șor, condamnat definitiv pentru frauda bancară și care se ascunde în Federația Rusă de justiția moldovenească.
În octombrie 2024, Poliția a anunțat că a acumulat probe despre circa 140 de mii de persoane care au primit transferuri bănești ilegale din Federația Rusă pentru a vota așa cum li se dictează de la Moscova.
Menționăm că planul rușilor a fost dat peste cap de alegătorii din R. Moldova care au spus „DA” la referendumul pentru integrare europeană și au reales-o pe Maia Sandu în funcția de șef al statului.
O nouă șansă pentru doritorii de a studia gratuit limba ROMÂNĂ: Înscrierile pentru 6 500 de locuri, lansate de Ministerul Educației și Cercetării
Reuniune de urgență la Președinție, cu participarea ambasadorilor statelor UE, dar și ai țărilor membre ale formatului G7 acreditați în R. Moldova. Mesajele transmise de către Maia Sandu
Pericolele „gazului offshore” oferit transnistrenilor de către ruși, explicate de un expert în securitate: Legăturile firmei-paravan care a rezervat capacitatea pe ruta „Turkish Stream” cu „Gazprom” și fugarul Plahotniuc