Premierul promite creșteri SALARIALE IMPORTANTE, pentru a atrage „talente” în administrația publică centrală. „Șefii de direcție din ministere au salarii mai mici decât CHELNERII…”. După aceste majorări, Recean va cere REZULTATE concrete
Personalul din administrația publică centrală va beneficia de creșteri salariale importante, după ce Parlamentul, la cererea Guvernului, va aproba în următoarele săptămâni o rectificare a bugetului de stat. Totodată, în urma acestor majorări, premierul Dorin Recean spune că va fi îndreptățit să ceară rezultate concrete de la funcționari.
„Vom demara prin această rectificare și procesul de creștere a salariilor în sectorul public. Vom începe cu o creștere salarială în administrația publică centrală. Înțeleg că nu este o măsură foarte populară, înțeleg că vom fi criticați. Dar trebuie să înțelegem un lucru foarte important: noi trebuie să pregătim R. Moldova, să modificăm legislația, să pregătim instituțiile, pentru ca să trecem la următoarea etapă a relațiilor cu Uniunea Europeană. Pentru asta avem nevoie de oameni competenți. Acum este foarte greu să atragem resurse umane suficient de talentate, ca să pregătim acest proces important”, a declarat astăzi Recean, în debutul ședinței Guvernului R. Moldova.
Potrivit lui, este „absurd” ca un ministru sau funcționar, care e implicat într-un proces decizional important, să aibă un salariu mai mic decât un simplu muncitor de pe șantierele de construcție.
„E absurd când cineva dintre noi, în calitate de miniștri, are un salariu mai mic decât cineva care lucrează pe șantier. Toate profesiile sunt respectabile, dar, totuși, competențele sunt diferite. Trebuie să avem talentele necesare ca să pregătim calitativ legislația noastră pentru armonizarea cu legislația UE. Tot respectul pentru toate profesiile, dar șefii de direcții din ministere au salarii mai mici decât chelnerii din cafeneaua de vizavi. Asta e realitatea. Eu vreau să-mi asum această responsabilitate, să merg în Parlament și să solicit o modificare în acest sens. Este doar începutul creșterilor salariale în administrația publică și sectorul public. La această rectificare vom consolida capacitatea ministerelor, administrației publice centrale, ca să atragem mai multe resurse în buget, în economie. Pentru alte categorii de salariați vom veni cu majorări de salarii în cadrul rectificării din august”, a explicat Recean.
În același context, prim-ministrul a menționat că această creștere e echivalentă cu reabilitarea a 6 km de drum.
„Acest proces de creștere graduală a salariilor va aduce beneficii pe viitor. Efortul suplimentar legat de aceste creșteri nu acoperă costul a 6 km de drum. În opinia mea, acum e prioritar să construim această capacitate de a livra rezultate, să atragem mai multe resurse umane. Ulterior vom construi cele 6 km de drum, 100 de km, mii de km. În același timp, dacă Parlamentul va aproba această rectificare a bugetului, atunci presiunea se va muta pe umerii reprezentanților administrației publice centrale. Va crește presiunea și din partea mea asupra lor. Știu că presiunea e mare, dar odată ce facem acest efort, trebuie să crească capacitatea de a livra rezultate”, a punctat Recean.
Rectificările la bugetul de stat vor viza, de asemenea, alocarea suplimentară a 700 de milioane de lei pentru Fondul Național de Dezvoltare Regională și Locală, în special pentru reparația drumurilor, a 140 de milioane de lei pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, 100 de milioane de lei - suport acordat agricultorilor etc.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”