Premierul Natalia Gavrilița NU poate uita de ȘANTAJUL Rusiei și spune lucrurilor pe nume, chiar dacă R. Moldova are deja un contract de livrare a gazelor: „A fost ceva ieșit din comun, a fost un joc foarte DUR”
Premierul Natalia Gavrilița nu a trecut încă peste șantajul Rusiei din luna octombrie, atunci când livrările de gaze pentru R. Moldova au fost reduse cu mai bine de 35%, în pofida faptului că era în vigoare un contract pe o lună, iar gazele ne erau vândute cu prețul de 790 de dolari per mia de metri cubi.
Potrivit Nataliei Gavrilița, chiar dacă R. Moldova a fost obligată să plătească 790 de dolari pentru gazele rusești în octombrie curent, „Gazprom” nu și-a onorat obligațiunile contractuale, iar acest fapt a determinat guvernarea să decreteze stare de urgență.
„Ceea ce s-a întâmplat în octombrie a fost ceva ieșit din comun. Era prevăzut un anumit volum, dar nu a fost livrat în totalitate. În contractele precedente, dar și în cel actual sunt niște prevederi care presupun anumite rezervări de volume pentru republica noastră. Acum nu pot să mă pronunț despre ce s-a întâmplat înainte de venirea în funcție a noului Guvern…. Cel puțin, este bine să avem o alternativă. Noi trebuie să ne asigurăm, ca și Guvern, că nu vom mai fi într-o asemenea situație”, a declarat aseară prim-ministra, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
În același context, Gavrilița a recunoscut că nu s-a așteptat la o asemenea atitudine din partea „Gazprom”: „A fost un joc foarte dur, în contextul în care era o anomalie de prețuri pe piața internațională și o criză energetică în toată Europa”.
Citește și: Adevărul despre „prețul bun” la gaze, pe care l-ar fi obținut Igor Dodon la întâlnirile cu Putin. Natalia Gavrilița: „R. Moldova tot timpul a plătit Rusiei prețul de piață la gaze. Când prețul era 80 de dolari, noi plăteam 300 de dolari...”
Amintim că vechea înțelegere cu „Gazprom” s-a încheiat pe 30 septembrie curent, iar părțile au ajuns la un acord de prelungire a contractului pentru o lună. Astfel, gazul livrat de ruși moldovenilor a fost la prețul de 790 de dolari. Cu toate acestea, rușii au redus la minimum livrările de gaze în perioada când se purtau negocierile vizavi de un nou contract. Pentru a nu admite o situație critică, Guvernul a luat decizia să cumpere gaze din surse alternative, pentru a stabiliza presiunea în rețeaua națională, iar România și Ucraina au livrat R. Moldova gaze cu împrumut în acea perioadă.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani