Premierul Gavrilița, după ce rușii au INTERZIS importurile de fructe și legume din R. Moldova, cu excepția celor din Transnistria: „Cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă insecte, iar cele din raionul Dubăsari - nu?”
Exporturile de fructe și legume din R. Moldova s-au majorat substanțial în acest an, inclusiv pe piețe noi, și niciun stat nu a notificat oficial autoritățile de la Chișinău despre depistarea unor insecte dăunătoare în produsele noastre, cu excepția Serviciului de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor).
Instituția din Federația Rusă a interzis importul, începând cu 15 august curent, al produselor vegetale din raioanele de pe malul drept al Nistrului, inclusiv Găgăuzia, pe motiv că în fructele și legumele moldovenești ar fi fost depistate insecte dăunătoare precum molia orientală, musca orientală a fructelor, putregaiul maro etc. Numai pe parcursul lunii iulie curent ar fi fost înregistrate 13 cazuri de acest fel.
„Am fost informați că au fost identificate brusc în legumele și fructele din R. Moldova insecte dăunătoare de către instituția abilitată din Rusia și este o inderdicție de import din R. Moldova al fructelor și legumelor. Cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă insecte, iar cele din raionul Dubăsari să fie fără probleme (raioane vecine - n.r.)?”, a ironizat astăzi prim-ministra Natalia Gavrilița în debutul ședinței de Guvern, solicitându-i lui Radu Musteață, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), să explice situația.
Șeful ANSA a relatat că instituția nu a primit niciun document oficial din partea Rosselhoznadzor pentru a înțelege de ce anumite raioane sunt vizate de interdicție, iar altele nu.
„Până la momentul actual încă nu am primit oficial nota autorității competente din Federația Rusă și nu mă pot expune în detalii asupra dăunătorilor și regiunilor stipulate doar în comunicatul Rosselhodnadzor. Nu am fost notificați nici anterior despre existența unor cazuri în perioada recentă. (...) R. Moldova exportă în foarte multe state și până la momentul actual nu avem nicio notificare oficială pe domeniul fitosanitar. Multe piețe s-au diversificat și nu avem notificări pe domeniul respectiv din alte state”, a precizat Radu Musteață.
Șeful ANSA a promis că pretențiile instituției respective din Federația Rusă vor fi analizate și vor fi intensificate controalele fitosanitare, în caz de necesitate. De asemenea, instituția își propune să digitalizeze procesele și să doteze inspectorii cu utilajele necesare care să-i ajute în cadrul controalelor.
Prim-ministra Natalia Gavrilița a punctat că în ultimul timp „am deschis semnificativ piața UE” și trebuie să ne preocupăm de calitatea produselor noastre, menținerea, dar și identificarea de noi piețe de desfacere pentru produsele din R. Moldova.
Menționăm că Federația Rusă impune embargo pentru fructele și legumele din R. Moldova la scurt timp după ce republica noastră a obținut statutul de țară-candidată pentru aderare la UE. Anterior, interdicții similare ar fost impuse de către Moscova după respingerea planului Kozak de federalizare a R. Moldova, dar și în preajma semnării Acordului de Asociere cu UE, în 2014.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”